La Fiscalia i les víctimes del judici contra l'exprofessor dels Maristes de Sants acusat d'abusar sexualment de quatre alumnes van criticar ahir els responsables del col·legi en considerar-los encobridors dels fets.

En la seva última compareixença davant el tribunal, ahir, Joaquín Benítez va demanar perdó a les víctimes i va ratificar la declaració que va prestar dimarts, en la qual va assegurar que no sentia «por» de cometre aquells abusos perquè la mateixa escola barcelonina el va ajudar a ocultar un cas semblant el 1986 i només el va amonestar verbalment.

«Mantinc i reitero que és tan cert que els Maristes van saber realment aquest cas, i hi ha dades i proves de dues persones que van contribuir-hi», va subratllar l'acusat, qui va tornar a dir que es va sentir «emparat» per la congregació per continuar cometent aquells delictes.

No obstant això, Benítez només va reconèixer haver abusat sexualment de dos dels quatre estudiants el cas dels quals es jutja i pels quals la seva defensa demana una pena de vuit anys de presó en al·legar que «no cada cop que va fer un massatge va significar un abús», en referència al modus operandi de l'acusat, que, com ell mateix va relatar, enganyava les seves víctimes amb aquella coartada.

22 anys de presó

El fiscal, que demana 22 anys de presó i 14 anys d'inhabilitació, ha acusat la Fundació Champagnat, propietària de les escoles de Germans Maristes i a qui considera responsable civil subsidiària dels fets i de no estar al costat de les víctimes, sinó preocupada per «regatejar fins a l'últim cèntim» de la indemnització sol·licitada.

«En aquests temps en què el papa Francesc demana perdó pels casos de pedofília ocorreguts als Estats Units o Austràlia, aquí la Fundació, en comptes d'estar amb les víctimes, està regatejant fins a l'últim cèntim, i això que té una pòlissa d'assegurances», li va retreure el ministeri fiscal.

L'advocat de la Fundació Champagnat també es va disculpar davant les víctimes i va reclamar que durant el judici es donés per certa la versió de Benítez, «donat el seu perfil psicològic» i sense «cap prova sobre això».