Un grup de 41 senadors francesos de diferents partits d'esquer-res i de dretes van denunciar ahir «la repressió» contra els líders del procés independentista català i van demanar en una declaració que França i la UE hi intervinguin per «restablir les condicions del diàleg». François Calvet, un dels promotors de la iniciativa i representant del departament dels Pirineus Orientals (l'anomenada Catalunya Nord), va explicar a Efe que busquen que França i altres governs europeus hi intervinguin «perquè hi hagi una mediació» perquè la situació actual «no beneficia ningú».

«El paper d'Europa és intentar trobar solucions, no quedar-se de braços plegats», perquè «hi ha una pujada de tensió que no pot sinó acabar malament», va advertir el senador, membre del partit conservador Els Republicans.

Calvet va insistir que volen que «hi hagi una discussió entre l'Estat central i Catalunya» i que «el diàleg no es porti a l'àmbit judicial», en al·lusió al procés davant el Tribunal Suprem espanyol.

La declaració va ser publicada ahir al blog del senador André Gattolin, membre de la República en Marxa (el partit del president francès, Emmanuel Macron).

Els 41 signants (el Senat francès té 348 membres) reclamen també «el respecte de les llibertats i dels drets fonamentals a Catalunya, evidentment sense ficar-nos en els problemes polítics d'un país veí i sense prendre partit sobre la qüestió de la independència de Catalunya».

Aquests senadors denuncien, a més a més, «la repressió de què són víctimes els càrrecs electes legítims, representants polítics de la Generalitat de Catalunya empresonats o forçats a l'exili per les seves opinions en l'exercici dels mandats que els van donar els electors».