Mustafà Buchachi, un dels líders de les protestes a Algèria, va rebutjar ahir la proposta del cap de l'Exèrcit, el tinent general Ahmed Gaid Salà, d'inhabilitar el president del país, Abdelaziz Buteflika, i va assegurar que les mobilitzacions continuaran fins que canviï el règim polític.

«L'aplicació de l'article 102 de la Constitució comporta que els símbols del sistema supervisaran el període de transició i organitzaran les eleccions presidencials», va explicar Buchachi en declaracions a Reuters. Aquest advocat i activista va deixar clar que les manifestacions contra el president Bouteflika «continuaran» perquè «les demandes dels algerians inclouen un canvi en el sistema polític». Les protestes se succeeixen des de final de febrer, quan el règim va anunciar que Bouteflika es presentaria com a candidat a les presidencials d'abril per complir un cinquè mandat.

El mandatari algerià va fer marxa enrere a mitjan març i va anunciar que no es presentaria com a candidat, però va suspendre les eleccions presidencials d'abril i va anunciar que no hi hauria comicis fins que no s'aprovés una nova Constitució.

Des d'aleshores, desenes de milers de manifestants han continuat sortint als carrers per exigir la sortida immediata de Bouteflika, que es manté en el poder sense haver fixat una data per al final del seu mandat. L'últim que ha abandonat Bouteflika ha estat el cap d'Estat Major de l'Exèrcit i viceministre, el tinent general Ahmed Gaid Salà, que ahir va assegurar que la «solució» per superar la crisi política que viu el país passa per aplicar l'article 102 de la Constitució, que permet inhabilitar el cap de l'Estat per motius de salut.

El líder del partit governamental Reagrupació Democràtica Nacional, Ahmed Ouyahia, va afirmar ahir en un comunicat que Bouteflika ha de renunciar al càr-rec en aplicació d'aquest article.