28 de març de 2019
28.03.2019

El Parlament britànic aprova ajornar el Brexit al 22 de maig si l'acord rep llum verd

La cambra bloqueja les alternatives al pla defensat per Theresa May La primera ministra ofereix la seva dimissió quan s'aprovi la sortida

27.03.2019 | 23:55
La primera ministra, Theresa May, durant una intervenció ahir al Parlament

El Parlament del Regne Unit va aprovar ahir una esmena per ajornar la data del Brexit al 22 de maig en cas que l'acord presentat per la primera ministra, Theresa May, rebi llum verd en la Cambra dels Comuns.

L'esmena va ser aprovada amb 441 vots a favor i 105 en contra. En cas que l'acord no sigui aprovat, la nova data per al Brexit serà el 12 d'abril.

D'altra banda, el Parlament va sotmetre a votació vuit plans alternatius a l'acord del Brexit que ha negociat May amb Brussel·les. Els diputats omplien una papereta en la qual marcaven una casella amb un sí o un no al costat de tantes opcions com estiguessin disposats a acceptar. El resultat no era vinculant per al Govern. En les vuit mocions, però, van guanyar els vots negatius. Aquests són els resultats: abandonar la UE sense acord el 12 d'abril (a favor, 160; en contra, 400); el model noruec (a favor, 188; en contra, 283); el model noruec sense acord duaner (a favor, 65; en contra, 377); Brexit semicomplet, però amb pertinença a la unió duanera (a favor, 264; en contra, 272); el text defensat pel partit laborista (a favor, 237; en contra, 307); revocació de l'article 50 (a favor, 184; en contra, 293); qualsevol acord de retirada haurà de ser sotmès a consulta ciutadana (a favor, 268; en contra, 295); si no s'aprova cap acord del Brexit, se sol·licitarà una pròrroga a la UE d'extensió suficient com per començar a negociar de zero un nou acord comercial (a favor, 139; en contra, 422).

La Cambra dels Comuns ja ha rebutjat dues vegades –una el 15 de gener i una altra el 12 de març–l'acord del Brexit, però Downing Street pretén forçar una tercera votació aquest divendres amb la intenció que sigui la definitiva. El president de la cambra baixa, John Bercow, ha advertit que no podrà ser el mateix text.

Fins ara, una majoria de conservadors s'ha negat a donar llum verd a l''Acord de retirada pel backstop o el mecanisme d'emergència dissenyat per les parts per evitar que amb la ruptura torni la frontera dura entre Irlanda del Nord i Irlanda.

No obstant això, alguns tories han començat a cedir i sospesen aprovar l'acord del Brexit per considerar que és la menys dolenta de totes les opcions possibles en aquests moments, que inclouen una sortida caòtica, cancel·lar el divorci o celebrar un segon referèndum.

Uns altres encara resisteixen i exigeixen un compromís clar de May sobre la seva pròpia sortida. «Era inevitable», va dir la legisladora conservadora Pauline Latham. «Sembla que ha pres la decisió correcta. Ha entès l'estat d'ànim del partit, la qual cosa ha estat una sorpresa», va indicar a Reuters.

Estava previst que el Regne Unit abandonés la Unió Europea el 29 de març, però la pròrroga obtinguda per May dels Vint-i-set ha ajornat el Brexit fins al 12 d'abril, si no hi ha acord, o el 22 de maig, si el Parlament aprova l'acordat.


May ofereix la dimissió

La votació d'ahir va ser celebrada poc després que May es reunís amb els tories en l'òrgan de govern del Partit Conservador en el Parlament i els oferís la seva dimissió per a la següent fase del Brexit si donen suport a l'acord negociat per Londres i Brussel·les en una tercera votació.

«Sé que algunes persones tenen por que si voteu a favor de l'acord de retirada jo ho prengui com un mandat per llançar-me a la segona fase (del Brexit) sense el debat que necessitem tenir. No ho faré. He escoltat el que esteu dient», va anunciar May en la Comissió 1922 de Westminster. «Demano a tothom d'aquesta sala que doni suport l'acord perquè puguem completar la nostra històrica obligació de tirar endavant la decisió del poble britànic d'abandonar la Unió Europea d'una manera suau i ordenada», va indicar.

Després, la premier es va declarar «preparada» per deixar el càr-rec abans del previst per «fer el correcte pel país i pel partit». «Sé que hi ha el desig d'un nou enfocament i un nou lideratge per a la segona fase de les negociació del Brexit, i no m'interposaré en el camí», va afirmar.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook