Cent deu mesures, conté el programa electoral que va presentar ahir Pedro Sánchez, un projecte que considera realista i que està pensat «per a Espanya, per unir els espanyols i els territoris», però sense una sola menció a Catalu-nya. Davant una infinitat de banderes d'Espanya i Europa, amb els seus ministres i col·laboradors de la Moncloa aplaudint a primera fila, Sánchez va defensar que «Espanya necessita una majoria estable que garanteixi un govern fort» per «consolidar el canvi de rumb» emprès fa deu mesos.

El president del Govern central va tornar a reivindicar el seny, la política útil i el realisme, i va tornar a plantejar les eleccions del 28 d'abril com l'hora de decidir entre una Espanya que avança o que retrocedeix, que és inclusiva o excloent. Sense anomenar Catalunya ni l'independentisme, va advocar per una «Espanya de les autonomies enfortida» com a única menció a la crisi territorial.

Per a Sánchez, el tema d'aquesta campanya és Espanya, no Catalunya. Enrere queda la reforma federal de la Constitució de programes anteriors i el controvertit plurinacionalisme del 39è Congrés del PSOE.

Set pactes d'Estat, disset lleis, dinou estratègies nacionals i deu plans sectorials articulen el seu programa, en què les mesures socials, feministes i d'Extensió de drets combinen amb una fiscalitat més progressiva i una transició ecològica.

Entre els 110 compromisos hi ha places públiques en escoles infantils per al 50% dels infants de 0 a 3 anys el 2025; incorporar la salut bucodental al sistema públic de salut; establir l'ingrés mínim vital i «avançar» en la gratuïtat de les primeres matrícules universitàries. Una llei de l'eutanàsia, una altra de llibertat de consciència, una llei de benestar animal i una llei de família són altres dels seus compromisos. També ha promès que, si torna a la Moncloa, tirarà endavant la llei d'igualtat d'oportunitats en l'ocupació que garanteix la promoció a les dones, que acabarà amb l'actual dèficit de la Seguretat Social en cinc anys i que substituirà l'índex de revaloració del 0,25% de les pensions per l'actualització anual amb l'IPC.