El PSOE va marcar distàncies ahir amb les paraules del primer secretari del PSC, Miquel Iceta, sobre una hipotètica majoria independentista a Catalunya, mentre que PP i Ciutadans van aprofitar la polèmica per carregar contra el president del Govern central, Pedro Sánchez.

Iceta va afirmar en una entrevista que si el 65% dels catalans estiguessin a favor de la independència, la democràcia hauria de buscar una solució. Ell mateix va puntualitzar posteriorment que «un referèndum sobre la independència no és una solució» per a Catalunya, ja que la societat catalana està «dividida» i cal trobar un «camí del mig».

Això no obstant, el president del PP, Pablo Casado, va afirmar que Iceta «va dir la veritat» quan va advertir que en un període de 10 anys la propaganda podria propiciar una majoria social independentista a Catalunya, i va assegurar que aquest és el «full de ruta» de Sánchez. La número u del PP per Barcelona a les eleccions generals, Cayetana Álvarez de Toledo, va assegurar que Iceta «no té principis, no té criteri, no té escrúpols i no té remei».

Per la seva part, la líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, va afirmar que Iceta té la virtut de «trencar» abans que ningú els plans de Pedro Sánchez.

Des de les files del PSOE, els missatges van anar en una línia diferent de la que va apuntar ahir el líder del PSC. El secretari d'Organització del PSOE, José Luis Ábalos, va advertir a Iceta que el seu comentari és «inapropiat» en període electoral.

El president de Societat Civil Catalana, Josep Ramon Bosch, va qualificar d'«error immens» la reflexió d'Iceta.