El Parlament britànic serà capaç de garantir l'ajornament del Brexit fins al 22 de maig aprovant l'Acord de Retirada negociat pel Govern amb la UE en la votació prevista per a avui, va defensar la líder de la Cambra dels Comuns, Andrea Leadsom.

«La votació de demà dona al Parlament l'oportunitat de garantir aquesta extensió. Crec que tots estem d'acord que no volem estar en la situació de demanar una altra extensió», va defensar Leadsom a la Cambra dels Comuns.

El paquet de Brexit del Govern, inclòs l'Acord de Retirada i la Declaració Política sobre la futura relació amb la UE, ha estat rebutjat en dues ocasions pels diputats.

Segons Leadsom, tot i que és suficient per garantir la pròrroga del Brexit, la moció que es debatrà avui remarca que aprovar l'Acord de Retirada no és suficient per complir els requisits de ratificar el Brexit en la legislació local.

La primera ministra, Theresa May, demanarà als parlamentaris que aprovin una moció que dona llum verd a l'acord de divorci que va negociar amb la UE al novembre. La moció es presenta ara perquè la resta de líders de la UE va acordar ampliar la data de Brexit del 29 de març al 22 de maig només si l'Acord de Retirada era aprovat aquesta setmana.

En el text presentat, la Cambra dels Comuns «pren nota» del text acordat en el Consell Europeu de la setmana passada a Brussel·les i destaca que, si no dona el seu vistiplau a l'Acord de Retirada aquesta setmana, el termini perquè es faci efectiva la sortida del Regne Unit de la UE s'ampliarà només fins al 12 d'abril. A més, remarca que «qualsevol extensió més enllà del 22 de maig del 2019» exigiria a Londres celebrar les eleccions al Parlament Europeu.

Si la moció és aprovada, els diputats expressen el seu «desig de marxar de la UE amb un acord com més aviat millor» i que «no hi hagi una extensió més llarga» del Brexit.

Amb aquesta moció, el Govern vol que el Parlament debati només l'Acord de Retirada i, si aconsegueix el suport necessari, considera que amb això ja haurà satisfet l'exigència formulada per la UE. No obstant això, el resultat no complirà els criteris de la legislació britànica perquè el paquet de sortida sigui ratificat formalment.

Per ratificar l'Acord de Retirada, el Govern necessita tenir aprovació parlamentària tant de l'acord de divorci com de la Declaració Política sobre les relacions amb la Unió Europea, per la qual cosa seria necessària una altra votació en el futur.