La Contraloría General de la República (CGR) de Veneçuela va inhabilitar ahir l'autoproclamat «president encarregat», Juan Guaidó, per exercir qualsevol càr-rec públic durant 15 anys, la qual cosa li impediria competir en les pròximes eleccions anticipades, si finalment es convoquen per resoldre la crisi política que té el país.

El contralor general, Elvis Amoroso, va explicar ahir en roda de premsa que la decisió es basa en una «auditoria patrimonial» iniciada l'11 de febrer passat contra Guaidó perquè «es presumeix que va ocultar i va falsejar les dades de la seva declaració jurada» i, concretament, que va rebre «fons no declarats de l'exterior».

Amoroso va indicar que hi ha «una inconsistència entre els béns i ingressos declarats i les despeses exagerades» perquè «no corresponen amb el que pot finançar un funcionari» veneçolà.

Pel que fa a aquesta qüestió, Amoroso va precisar que Guaidó ha portat a terme més de 90 viatges a l'estranger que sumen «més de 248 dies», «un temps superior a vuit mesos», amb «un cost mitjà de 200 milions de bolívars». «És un fet públic i notori que s'ha allotjat en còmodes hotels de luxe» i ha viatjat en «aeronaus privades», va destacar.

El contralor general va retreure al líder opositor que no ha explicat «quina persona o quina institució» li paga aquest estil de vida «exuberant» i que, quan va ser interrogat per la CGR, va negar-se a aclarir les seves declaracions patrimonials. Amoroso va recordar que, segons les lleis veneçolanes, un funcionari està obligat a tenir «dedicació exclusiva» a la seva feina com a entitat pública, per la qual cosa, en el cas de Guaidó, diputat i president de l'Assemblea Nacional, «no pot percebre altres ingressos que no siguin els derivats de la seva funció parlamentària».