Itàlia va aprovar ahir una nova llei que endureix les penes i reforça la legítima defensa dels ciutadans contra els lladres, una reforma que té el suport de l'ultradretà ministre de l'Interior, Matteo Salvini, però que els seus detractors consideren que importa «la cultura d'armes» dels Estats Units.

El Senat italià va donar el vistiplau final a la coneguda com a «Llei de legítima defensa» amb 201 vots a favor, 38 en contra i 6 abstencions. La nova normativa estableix que la defensa contra algú que entra al teu domicili o que t'amenaça físicament «és sempre legítima». La llei, a més, estén les penes de presó a les persones que envaeixin la propietat privada, robin o furtin.

No obstant això, no permet a les persones disparar contra els lladres que estan fugint o que han estat immobilitzats. Tampoc eximeix ningú de ser investigat i jutjat quan els trets disparats en defensa pròpia provoquin ferides o morts.

«Des d'avui, els criminals han de saber que ser un lladre a Itàlia és més difícil», va assegurar Salvini als periodistes després de la votació mentre subjectava una samarreta amb l'eslògan «La defensa sempre és legítima».

Segons el president de l'associació de jutges italians, Francesco Minisci, la reforma «envia un missatge equivocat» ja que es cor-re el risc que la gent pensi que seran més lliures per disparar contra els sospitosos de ser criminals.

En la mateixa línia, l'activista antiarmes Giorgio Beretta va assegurar que no hi ha crims a Itàlia que justifiquin aquests canvis legislatius. L'any passat, va explicar, hi va haver 16 morts relacionades amb assalts o amb robatoris, la xifra més baixa en 30 anys. Beretta, en un article al web Osservatorio Diritto, va afirmar que la llei és per a la indústria armamentística i per a «aquesta part de l'electorat que demana normes menys restrictives sobre les armes».