El número dos de la candidatura del PP per Madrid, Adolfo Suárez Illana, va assegurar ahir en una entrevista a Onda Cero que «els neandertals també utilitzaven l'avortament, tot i que esperaven que el nen naixés i aleshores li tallaven el cap», i va afegir que «a Nova York s'acaba d'aprovar una llei que permet l'avortament després del naixement», una frase que va més enllà d'una afirmació recent del president dels Estats Units, Donald Trump, el qual va denunciar a Twitter que a Nova York es permetia l'avortament «fins poc abans del naixement» del nadó.

Suárez Illana va afirmar que l'avortament mata «100.000 vides» cada any i que, per tant, «amb independència de qualsevol sentit polític, moral o religiós», des d'un punt de vista «humà» això és una «salvatjada».

PSOE, Podem i Ciutadans van rebutjar les declaracions de Suárez Illana sobre l'avortament. Els partits creuen que aquestes paraules són una mostra més del «retorn al passat» del PP.

D'altra banda, associacions de dones han titllat de «lamentables» i «retrògrades» les declaracions del número dos del PP perquè «van en contra dels drets de les dones a decidir sobre la pròpia maternitat», i li van retreure la seva «poca generositat i empatia» amb la realitat de les dones que prenen la decisió d'interrompre l'embaràs.

Suárez Illana va rectificar les seves polèmiques declaracions sobre l'avortament. «Quan hom s'equivoca, el millor és demanar disculpes», va remarcar. «Ho sento, demano disculpes. S'ha acabat la polèmica», va dir.

Casado ha dit moltes vegades que prefereix la llei de l'avortament anterior, la del 1985, però no ha introduït aquesta proposta en el programa. «Si volem finançar les pensions i la salut, hem de pensar en com tenir més nens i no en com els avortem», va dir al febrer.