El programa de cribratge de càncer de còlon i recte de Catalunya va detectar l'any passat a l'àrea de la Catalunya Central 555 persones amb pòlips amb risc que, en el futur, podrien haver esdevingut malignes. Aquesta potencial progressió es pot evitar amb una extirpació mitjançant la mateixa colonoscòpia.

De les 31.058 persones que van participar en el programa a la Catalunya Central, 50 (0,08%) havien desenvolupat un càncer invasiu. Arreu del país, els casos de risc registrats són 6.591.

Així mateix, l'any passat es van detectar 647 càncers colorectals, el 70% dels quals es trobaven en estadis inicials de la malaltia i, per tant, amb més probabilitats de curació.

El càncer colorectal és el més freqüent a Catalunya, sobretot a partir dels 50 anys. Es calcula que l'any passat se'n van diagnosticar 6.228 casos nous (3.634 en homes i 2.594 en dones) i van morir 2.538 persones (1.513 homes i 1.025 dones). Pel que fa a la supervivència relativa al cap de cinc anys del seu diagnòstic, és del 56% en homes i del 61% en dones.

El risc de tenir aquest tumor es redueix seguint les recomanacions del Codi europeu contra el càncer, com ara no fumar ni beure alcohol, mantenir-se en un pes saludable, fer activitat física i alimentar-se de forma saludable. En aquest sentit, cal menjar força cereals integrals, llegums, fruita i verdura, reduir el consum d'aliments amb un alt contingut calòric, i evitar les begudes ensucrades i la carn processada.