El Papa va carregar ahir en una entrevista concedida a Jordi Évole contra l'Executiu de Pedro Sán-chez per impedir que el vaixell espanyol Open Arms, atracat a Barcelona, pugui continuar la seva activitat de vigilància i rescat de migrants al Mediterrani central. «Que quedi clar» que l'ordre és del ministeri de Foment espanyol, va apuntar Francesc. «Per què es fa? Perquè s'ofeguin?», es va preguntar amb cruesa el pontífex.

Per la seva banda, el ministre de Foment, José Luis Ábalos, va criticar el Papa, ja que, segons la seva opinió, el «retret» ha de dirigir-se als països que, en l'àmbit de la seva responsabilitat, no fan les tasques de salvament que, segons el dret internacional, han de realitzar. «És injust tenir una mirada parcial, perquè aquest Govern, l'espanyol, és el que més activament està salvant vides al mar. És que és tremendament injust pretendre arribar a la conclusió que estem deixant que s'ofeguin», va dir el ministre de Foment.

Ábalos va reivindicar que Espanya, en l'àmbit de la seva responsabilitat, «que no és mundial», actua amb responsabilitat, i que fins i tot l'oposició política està critica la seva tasca.