El cap de la brigada provincial d'informació de Barcelona, el comissari amb TIP 018564, va acusar ahir els Mossos d'haver «publicitat» les seves pautes d'actuació tot i que la instrucció 3 de la fiscalia demanava que fossin secretes.

Segons argumenta, creu que això va permetre als organitzadors del referèndum saber quin comportament tindria la policia catalana i poder «eludir-ne» l'actuació. «Quan el binomi dels Mossos arribava a les 6 h del matí els col·legis ja estaven presos per la gent», va dir.

«Seguiments a policies»

El comissari també va assegurar amb rotunditat que els Mossos van fer seguiments a policies espanyols i que hi havia una instrucció perquè enviessin aquesta informació. Segons va dir, consten fins a 271 comunicacions el dia del referèndum només a la demarcació de Barcelona sobre els seus moviments, una informació que va aportar-se a l'Audiència Nacional. El cap de la brigada provincial d'informació de Barcelona va reconèixer que van usar la força però «amb tota la mesura possible».

El comissari va dir que «no té sentit» que les pautes dels Mossos apareguessin publicades als mitjans de comunicació. «Si tu estàs informant els contraris del que faràs, els dones informació molt valuosa per organitzar l'actuació», va afirmar.

Això va permetre, segons va afirmar, que la gent ocupés els col·legis electorals abans de les 6 del matí, l'hora límit que els Mossos havien fixat per buidar els punts de votació.