La primera ministra del Regne Unit, Theresa May, va anunciar ahir que demanarà a la Unió Europea (UE) una nova extensió del període de negociacions per al Brexit i que s'asseurà amb el líder dels laboristes, Jeremy Corbyn, per intentar «trencar l'estancament». En una declaració des de Downing Street, la premier va reconèixer que «n'hi ha alguns que estan tan cansats d'aquests retards i discussions que voldrien sortir (de la UE) sense acord la setmana que ve».

«Sempre he estat clara respecte al fet que podrien aconseguir èxits sense acord a llarg termini, però anar-se'n amb un acord és la millor solució», va afirmar, i va afegir que el seu Govern «necessita una nova extensió de l'article 50, que sigui el més curta possible i que acabi quan s'aprovi l'acord».

«Cal que siguem clars sobre per què necessitem una altra extensió: per garantir que sortirem d'una manera puntual i ordenada», va recalcar May, que va advertir que «aquesta divisió no pot allargar-se més».

May va afirmar que la situació «sotmet els parlamentaris i els altres a una pressió tremenda i perjudica les nostres polítiques», per la qual cosa va oferir-se a reunir-se amb Corbyn «per intentar acordar un pla que tots dos complim per garantir que sortim de la UE i que ho fem amb un acord».

«Qualsevol pla haurà d'incloure l'Acord de Retirada, que ja ha estat negociat amb els altres 27 Estats membre i que la UE ja ha dit moltes vegades que no el pot obrir i que no l'obrirà», va explicar.

En aquest sentit, va apostar per «centrar-se» en la que serà la «futura relació» amb la UE, i va argumentar que «el resultat ideal d'aquest procés seria acordar una posició sobre la relació futura que satisfaci els resultats del referèndum i que pugui ser presentada davant la Cambra dels Comuns perquè sigui aprovada».

«No obstant això, si no podem acordar una postura unificada, podríem acordar diverses opcions per a la relació futura [amb la UE] que poguéssim presentar davant la Cambra dels Comuns en una sèrie de votacions per determinar quin camí cal seguir», va argumentar. «El Govern està preparat per cenyir-se a la decisió de la Cambra dels Comuns, però perquè aquest procés funcioni l'oposició també s'hi ha de comprometre», va afegir.

En aquest sentit, May va explicar que seria aleshores quan el Govern «podria tirar endavant el projecte sobre l'Acord de Retirada». «Volem acordar un calendari per a aquest projecte que garanteixi que és aprovat abans del 22 de maig perquè el Regne Unit no hagi de participar en les eleccions europees», va subratllar.