El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, va assegurar que el Parlament britànic té encara l'oportunitat d'aprovar l'acord de retirada d'aquí al 12 d'abril per obtenir a canvi una pròrroga curta, fins al 22 de maig, per assegurar una separació ordenada. La Unió Europea va concedir a Londres fins al 29 de març per sumar els suports necessaris a la Cambra dels Comuns per tirar endavant el Tractat de Retirada a canvi d'aquest breu retard en el divorci, però els diputats britànics van tombar el pacte per tercera vegada.

Amb tot, Juncker va afirmar davant del ple del Parlament Europeu que els líders de la Unió Europea haurien de mantenir la pròrroga curta sobre la taula a la cimera extraordinària que els reunirà la setmana que ve amb la primera ministra britànica, Theresa May.

La condició irrenunciable, va destacar en el seu discurs, és que l'acord de sortida superi la tramitació parlamentària com a màxim el 12 d'abril, perquè és la «darrera data» per adoptar una decisió que no afecti el normal funcionament de la Unió Europea. El 12 d'abril és l'últim dia en què el Regne Unit podria convocar les eleccions al Parlament Europeu que se celebraran a tots els estats membres entre el 23 i el 26 de maig.

Per això, el bloc considera que tota pròrroga que superi aquest calendari ha de passar per l'obligació del Regne Unit de celebrar eleccions europees, quelcom que Juncker també va recordar en la seva intervenció.

Reunió amb Corbyn

Per part seva, May va mantenir una reunió «constructiva» amb el líder de l'opositor Partit Laborista, Jeremy Corbyn, per tenir en compte vies per posar fi al bloqueig al Parlament al procés del Brexit.

El portaveu de l'oficina de la primera ministra va assenyalar que les dues parts «han mostrat flexibilitat», i va afegir que «s'ha acordat un programa de treball» per avançar en la situació. Un portaveu del Partit Laborista va confirmar que les discussions havien estat «constructives» i que es va pactar un «programa de treball», sense donar-ne més detalls.

May i Corbyn tornaran a reunir-se avui.