El comissari dels Mossos d'Esquadra Ferran López ha assegurat al Tribunal Suprem. L'advertiment es va fer en una reunió al Palau de la Generalitat el 28 de setembre amb la presència de l'expresident Carles Puigdemont, l'exvicepresident Oriol Junqueras i l'exconseller d'Interior Joaquim Forn. Segons ha explicat en la seva declaració davant del Tribunal Suprem, Puigdemont va respondre a aquest advertiment dient que, si es produïa l'escenari que els Mossos preveien, "declararia la independència. López, que ha dit que la policia catalana es va trobar en una situació de "desempara governativa", ha revelat que el mateix 28 a la nit es va reunir amb el coordinador Diego Pérez de los Cobos per explicar-li el contingut de la trobada amb l'executiu i dels advertiments que els havien fet, per evitar "malentesos" sobre la posició dels Mossos.

López assegura que van «pactar» el binomi de mossos als col·legis amb Pérez de los Cobos

El comissari de Mossos Ferran López ha assegurat que van "pactar" amb els caps de la Guàrdia Civil. Una decisió que, posteriorment, ha rebut dures crítiques i que ha portat a acusar de "passivitat" el cos. López, que assistia a les reunions de coordinació en representació de Trapero, ha dit que totes van ser "cordials i d'entesa". També ha dit que van "acordar" que "la segona peça" del dispositiu correspondria a Guàrdia Civil i CNP que tenien efectius estrictament d'ordre públic i que actuarien quan el binomi de mossos ho considerés més adequat. A preguntes de Vox, també ha explicat que va oferir ja a la primera reunió (23 de setembre) obrir "la cuina" dels Mossos perquè tots els cossos seguissin la jornada de l'1-O des de la seu central. Una proposta que Pérez de los Cobos no va acceptar. "Algunes interpretacions que s'han fet del dispositiu serien diferents si tots haguéssim estat junts en una sala", ha valorat.

La versió de López ha coincidit amb les explicacions que ja va donar Trapero quan va declarar com a testimoni al Suprem. També s'ha referit a les reticències que van mostrar des del cos a la designació de Pérez de los Cobos com a coordinador del dispositiu. Segons ha lamentat, hi va haver "molta fressa" sobre el posicionament del cos i n'ha culpat els exconsellers Forn i Turull per les seves declaracions. En canvi, ha relatat que ell mateix va redactar a quatre mans amb el comissari Joan Carles Molinero una nota interna per als Mossos per clarificar el posicionament del cos. "Nosaltres expliquem que el cos acata la designació del coordinador però no la figura, que consideràvem que era híbrida entre política i operativa", ha aclarit.

Ferran López: «Forn projectava una posició dels Mossos que no era la correcta»

El comissari dels Mossos Ferran López, que era número 2 del major Josep Lluís Trapero la tardor del 2017, ha assegurat que van alertar l'exconseller d'Interior, Joaquim Forn, que les seves declaracions sobre la posició dels Joaquim FornMossos d'Esquadra, perquè "ens situaven en una situació que no era la que estàvem instal·lats".

López ho ha dit en referència a declaracions de Forn com que la policia catalana "facilitaria" el referèndum. Per López, l'exconseller "projectava una posició dels Mossos que no era la correcta" i ha explicat que li van retreure en una reunió al Palau de la Generalitat el 28 de setembre. López ha assegurat que els Mossos estaven "disposats a complir el mandat judicial" i fer-ho en una "situació anòmala" perquè "el conseller empenyia en sentit contrari". En la seva declaració com a testimoni davant del Tribunal Suprem, López ha remarcat que Forn "no va demanar mai res" a la Prefectura de la policia catalana respecte a "instruccions sobre l'1-O".

«Forn projectava una posició dels Mossos que no era la correcta»

«Forn projectava una posició dels Mossos que no era la correcta»

L'agenda d'aquest dimecres al Suprem

agenda

La sessió d'aquest dimecres al Tribunal Suprem arrenca a les 10 del matí amb la declaració del que fou número 2 de Josep Lluís Trapero A més, Trapero va delegar en ell l'assistència a les reunions que convocava el coordinador del dispositiu policial, el coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos. A més, amb l'aplicació del 155, el govern del PP es va situar com a responsable dels Mossos en substitució de Trapero. López ja ha declarat com a testimoni en la causa oberta per aquests fets a l'Audiència Nacional. Darrera d'ell declararà el comissari Joan Carles Molinero, actualment a càrrec de la comissaria general de Mobilitat. Tots dos estan investigats a un jutjat de Cornellà de Llobregat.

Durant els dies 20 i 21 de setembre i també l'1-O, el comissari Ferran López era el responsable de la comissaria de coordinació territorial dels Mossos. Segons va explicar Trapero, ell mateix es va oferir per anar en substitució el cap dels Mossos a les reunions de coordinació convocades per Pérez de los Cobos. Ho va fer perquè, tal com va reconèixer al Suprem, tenia una "mala relació" amb el coordinador del dispositiu i va confiar en el seu número 2.

Per això, les acusacions i les defenses li podran demanar detalls sobre el que es tractava a les reunions de coordinació amb CNP i Guàrdia Civil prèvies a l'1-O.

A més, tots dos estaven a les reunions del dia 26 i 28 de setembre amb Puigdemont, Forn i Junqueras (aquest últim, només va anar a la del 28) i on va Trapero va avisar que els mossos no "acompanyarien" el procés i que complirien la llei.

Investigats a Cornellà de Llobregat

Molinero i López estan investigats al jutjat d'instrucció 3 de Cornellà, on el jutge va obrir d'ofici unes diligències d'investigació contra el major Trapero i fins a set alts comandaments més. El jutge entén que les pautes d'actuació que van dissenyar els mossos estaven "directament encaminades a no impedir la votació i sí a impedir que un agent del cos pogués intentar donar compliment a les resolucions judicials dictades".

Declaració d'una dotzena de guàrdies civils de l'1-O

Dimecres també està previst que declarin una dotzena d'agents de la Guàrdia Civil que van actuar l'1-O en centres de Sant Cebrià de Vallalta, Sant Miquel de Castellgalí, Sant Andreu de la Barca i Sant Iscle de Vallalta.