El viceministre d'Exteriors de Veneçuela, Ivan Gil, va assegurar ahir que la cooperació militar amb Rússia «es mantindrà en el temps», en resposta a les crítiques que ha provocat la presència de dos avions russos amb equips i personal militar a la nació caribenya.

Gil va explicar a l'agència de notícies Sputnik que aquests dos avions traslladaven «especialistes tècnics» i els seus equips per «la posada a punt (...) dels sistemes d'armes» que Veneçuela va comprar a Rússia, que forma part dels tractats internacionals bilaterals.

«La presència dels especialistes tècnics russos a Veneçuela dependrà de la feina que fa cadascun d'ells, un treball molt específic», va explicar la número dos de la diplomàcia russa, Maria Zakhàrova, en el marc de la primera trobada empresarial entre Russia i Veneçula a Moscou.

Gil va avançar que «hi haurà altres sistemes d'armes que requeriran nous experts». «És una co-operació dinàmica que es mantindrà en el temps», va afirmar, i va assenyalar com a exemple el Centre d'Instrucció i Entrenament Simulat Conjunt per als helicòpters russos a l'estat veneçolà de Yaracuy, que va inaugurar-se la setmana passada.

Frau

La crisi veneçolana va empitjorar el 10 de gener arran de la decisió de Nicolás Maduro d'iniciar un segon mandat que no reconeixen ni l'oposició ni gran part de la comunitat internacional, atès que consideren que les eleccions presidencials del 20 de maig van ser un frau.