Milers de persones es van manifestar ahir a la tarda pel centre de Barcelona per reclamar que es «punxi la bombolla del lloguer» de l'habitatge. Els manifestants reclamaven que es limités el preu màxim del lloguer, la regulació de la fiscalitat dels grans propietaris i posar límits a l'especulació immobiliària. A més, van demanar a les administracions més habitatge públic i l'aplicació de la llei 24/2015 d'emergència habitacional. També hi va haver pancartes contra els apartaments turístics, els fons voltor i els bancs.

Les entitats van assegurar que els «especuladors escanyen apujant els preus», provocant cada cop més problemes per arribar a final de mes a molta gent, ja que els sous no pugen tant, un «drama social davant la mirada impassiva dels governs i els poders públics». «L'habitatge no és una mercaderia, és un dret amb el qual no s'hauria de poder especular», van afegir. «Mentre el Govern espa-nyol va regalar a la banca més de 60.000 milions d'euros de la nostra butxaca, aquests no han fet altra cosa que fer fora de casa seva gent sense donar-li cap alternativa habitacional», van criticar.

De fet, van assegurar que els propietaris d'habitatges de lloguer «gaudeixen de mesures d'elusió fiscal a mida des de fa dècades, mentre que els llogaters suporten pressió fiscal fins més del 30%». Segons les entitats, els desnonaments tornen a ser a nivells equiparables als de la crisi econòmica del 2008, als quals se sumen totes les famílies que han hagut de deixar el seu barri o poble per les pujades «impossibles d'assumir» del lloguer.

Per tot això, van proposar substituir la LAU per una llei que legisli els lloguers socials al mercat lliure amb avantatges fiscals controlats per l'Estat i les ciutats, que haurien de gaudir de més autonomia municipal. Tanmateix, van manifestar que el nou decret del Govern espanyol és «insuficient» i van reclamar adequar els lloguers a la renda familiar disponible. Addicionalment, van demanar que els contractes no puguin acabar-se de forma injustificada i unilateralment. La renovació automàtica del contracte, excepte si l'amo demostra que necessita l'habitatge per a ús personal o familiar, la gestió dels contractes per les oficines municipals d'habitatge i l'eliminació de les deduccions fiscals als grans propietaris. També van demanar la limitació dels pisos turístics, l'augment de la construcció d'habitatge social, la conversió en públics dels pisos dels bancs, els fons voltor, la gravació dels habitatges buits i la venda especulativa.

Finalment, van reclamar una aplicació integral de la llei 24/2015. «Hem arribat a un punt asfixiant de la bombolla del lloguer i volem punxar-la, per totes bandes i des de tots els fronts», van concloure. La manifestació també va ser convocada en altres ciutats de l'Estat i d'Europa.

La de Barcelona va ser convocada per entitats veïnals de l'Eixample i el Sindicat de Llogaters, entre altres, amb el suport d'una setantena d'entitats com la FAVB, els sindicats CGT, IAC, Intersindical-CSC i CCOO, els 'comuns' i la CUP, entre altres associacions.