ERC va donar a conèixer ahir el seu «Compromís amb la llibertat», que conté els deu eixos principals del seu programa per a les eleccions generals, entre els quals destaca el d'impulsar la convocatòria d'un referèndum d'autodeterminació i la denúncia de «la repressió» de l'Estat.

L'anomenat «Compromís amb la llibertat» va ser presentat ahir al migdia en un roda de premsa per la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, la diputada al Congrés Carolina Telechea i la senadora Mirella Cortès.

En el primer punt dels deu, ERC es compromet a defensar «el dret de la ciutadania de Catalunya a exercir el dret a l'autodeterminació a través de la celebració d'un referèndum» i adverteix que sense aquest referèndum «no és possible solucionar el conflicte entre Catalunya i l'Estat» espanyol.

En el segon compromís, ERC es proposa «denunciar i combatre l'estratègia repressiva de l'Estat» i afirma que «cal aturar definitivament les pràctiques repressives, judicials i policials, i de criminalització mediàtica». Les pràctiques esmentades «afecten principalment els independentistes, però toquen igualment sectors diversos de la societat: rapers, usuaris de Twitter, periodistes i líders d'entitats civils, entre d'altres». ERC vol ser «la millor garantia» pel que fa a «la defensa dels drets i llibertats de la ciutadania» i ser també «un autèntic baluard a l'hora de barrar el pas a l'extrema dreta».

Un altre dels compromisos passa per «promoure els valors republicans, la transparència i el retre comptes enfront d'un Estat monàrquic i conservador, amb una democràcia de baixa qualitat en la qual hi ha inquietants zones fosques i d'impunitat en els àmbits judicial, policial i de l'alt funcionariat».