Dos cap policials de Scotland Yard creuen que les persones que es van concentrar el 20-S davant del departament d'Economia eren una «multitud pacífica» i que el que la Guàrdia Civil i la majoria de mitjans de comunicació espanyols han qualificat d'«assalt» a la conselleria «no recolza en proves», segons van avançar ahir eldiario.es i The Times.

Aquesta és una de les conclusions de l'informe pericial de dos experts en seguretat del Regne Unit que va proposar la defensa de Jordi Cuixart però que el Tribunal Suprem va rebutjar. Sobre l'1-O, creuen que es van combinar actuacions «efectives» i «exitoses» amb l'«ús indiscriminat, violent i desproporcionat» de la força per part de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil. Per impedir la votació, segons els seus càlculs, haurien estat necessaris 90.000 agents.

«No hem observat cap prova de violència organitzada ni de rutina durant el dia [20-S], ni de rutina de llançar objectes a la policia, ni res que ens hagi causat preocupació en termes de violència», apunten Sir Hugh Orde i Duncan McCausland, amb més de 30 anys d'experiència. Sí que constaten que un «nombre reduït de persones es va veure involucrat a títol personal» en delictes de furt i danys als vehicles de la Guàrdia Civil i es van enfrontar als Mossos després que es dissolés la concentració.

Si bé reconeixen a Cuixart i a Jordi Sànchez «notorietat i cert grau d'autoritat entre la multitud», no estan convençuts que les seves piulades i discursos «tinguessin un impacte significatiu en les actuacions» de la multitud, com sí que consideren les acusacions. A més, remarquen que en els seus discursos insisteixen que la concentració és «pacífica» i que els actes violents «han d'aïllar-se».

En tot el dia, continua l'informe, les càmeres de seguretat del Departament no van captar «cap evidència de desordre o resistència respecte a cap agent de la Guàrdia Civil o mosso d'esquadra». A més, consideren «difícil d'entendre» i «molt arriscat» que la Guàrdia Civil no avisés els Mossos d'Esquadra dels registres del 20-S.

La pericial també subratlla que l'ambient dintre de la Conselleria va ser «de calma durant tot el dia», i que el registre es va fer «sense impediment per part de la creixent multitud de fora». Segons apunten els caps policials, les càmeres mostren que la gent entra i surt de l'edifici sense problema, i la gent concentrada «no fa cap esforç per entrar al vestíbul o interferir amb els agents», sosté l'informe.