El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, va assegurar que les eleccions generals estaran «marcades per l'anticatalanisme visceral». A més, Cuixart va afirmar que cada vot serà imprescindible per enfortir drets, llibertats i l'autodeterminació.

En una carta dirigida als socis de l'entitat, Jordi Cuixart va advertir que a Espanya hi ha «una dreta cada vegada més extrema que competeix amb el feixisme i un PSOE acomplexat incapaç de combatre-ho».

El líder d'Òmnium també va dedicar unes paraules a la detinguda en la manifestació contra Vox a Barcelona el 30 de març: «Veiem com la impunitat de l'extrema dreta ha contrastat amb la presó preventiva, novament desproporcionada, de Rut, una jove antifeixista de 20 anys», a qui va enviar una abraçada.

«L'únic enemic a batre és la por», va afirmar el líder d'Òmnium, que es va referir al judici pel procés independentista com un judici polític amb aparença d'imparcialitat, segons les seves paraules.

Addicionalment, Jordi Cuixart va assegurar que la voluntat del judici és «il·legalitzar l'acció política i la desobediència civil, una eina històrica de transformació social», i va acusar l'Estat espanyol de deshumanitzar i convertir les víctimes en botxins per, segons ell, justificar la violència policial.

A més, va defensar l'1-O com un «exercici col·lectiu de disciplina noviolenta». «Al cor d'aquest Judici a la Democràcia hi trobem la voluntat d'il·legalitzar l'acció política i la desobediència civil», va escriure a la carta.