El president de la Generalitat, Quim Torra, va afirmar ahir que, «passat aquest cicle electoral», el Govern presentarà un projecte de pressupostos, i va dir que espera reunir llavors el suport necessari als comptes, perquè «a aquest país», va assenyalar, «li convé tenir uns nous pressupostos». En declaracions a Ràdio 4, Torra va declarar ser «dels que mai no tiren la tovallola ni perden l'esperança» i va apel·lar, en al·lusió a la CUP, als que fins ara «han preferit trobar unes cuirasses en què escudar-se en comptes de ser més valents i decisius».

«Perquè és molt fàcil atrinxerar-te en el teu partit polític i em sembla molt més interessant pensar que hi ha una ciutadania a la qual has de respondre», va afegir.

El president va lamentar així que «els partits continuen amb dinàmiques pròpies» quan s'acosten conteses electorals, la qual cosa genera «grans moments de tensió, i això es trasllada a la pugna parlamentària».

«O els partits tenen una mirada molt més a llarg termini o penso que se li fa un molt flac favor a la ciutadania», va apuntar. Torra, també, va dir no considerar-se «en absolut moralment compromès» per la moció aprovada pel Parlament la setmana passada que emplaça el president a sotmetre's a una qüestió de confiança o a convocar eleccions.

L'oposició «s'aprofita de la doctrina Llarena», va sostenir Torra en aquest sentit, en referència a l'acte del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena, que va dictaminar la suspensió temporal dels diputats processats per rebel·lió, per la qual JxCat i ERC no arriben avui a la majoria atès que actualment hi ha cinc parlamentaris catalans en aquesta situació.

Foment reclama diàleg

El president de Foment, Josep Sánchez Llibre, va urgir ahir a posar fi al «bloqueig polític» entre els Governs espanyol i català per evitar que tingui conseqüències «greus» sobre l'economia, i va garantir que s'implicarà «a fons» per facilitar el diàleg. Segons el parer de Sánchez Llibre, el fet que ni a Espanya ni a Catalunya hi hagi pressupostos «és una mala notícia», tot i que va opinar que el 2019 serà «un bon any» en matèria econòmica.