La jutge del 1-O ha processat per desobediència a la directora de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), Núria Llorach, i als directors de TV3 i Catalunya Ràdio, Vicent Sanchis i Saül Gordillo, per difondre els anuncis del referèndum de l'1-O.

En un acte, la titular del jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona ha acordat donar per tancada la recerca dels preparatius de l'1-O i ha processat una trentena de persones, entre elles excàrrecs del Govern, pels delictes de malversació, desobediència, falsedat documental, revelació de secrets i prevaricació, en funció de cada cas.

Entre els processaments pels delictes de desobediència figura la cúpula de la televisió i la ràdio pública catalanes, acusada d'haver permès la difusió dels anuncis de la Generalitat cridant a votar l'1-O, malgrat haver rebut requeriments del Tribunal Constitucional advertint-los de la seva obligació d'impedir qualsevol iniciativa encaminada a celebrar el referèndum.

La jutge ha processat també per desobediència a Martí Patxot, responsable de la direcció comercial i de màrqueting de la CCMA, que en la seva declaració durant la instrucció de la causa es va escudar que els anuncis havien estat autoritzats pels directors de TV3 i Catalunya Ràdio.

L'anunci de l'1-O per l'emissió del qual ha estat processada la cúpula de la CCMA formava part de la campanya "Civisme", que, sota el logotip de la Generalitat, mostrava unes vies del tren que es bifurcaven amb l'eslògan: "Has nascut amb la capacitat de decidir, renunciaràs?".