Un grup d'experts afirma que ha trobat diversos fòssils en una cova de Filipines que suggereixen l'existència d'un nou homínid que va habitar l'illa de Luzón a finals del Plistocè. La troballa l'han difós en un estudi publicat aquest dimecres a la revista Nature.

La publicació científica britànica detalla la troballa feta per un grup d'experts del Museu d'Història Natural de París de diversos ossos de peu i de mans, un tros de fèmur i dents pertanyents a antics homínids a la cova de Callao.

Aquests fòssils proporcionen evidències que apunten a l'existència d'una nova espècie d'homínid, que va viure a l'illa de Luzón durant el període tardà del Plistocè, fa més de 50.0000 anys, i una de les principals característiques era la seva escassa estatura.

Segons aquesta investigació, les proves trobades suggereixen que a Luzón es duien a terme matances animals fa 700.000 anys, i també s'ha trobat un únic os de peu, que data de fa 67.000 anys, i que constataria que els homínids eren presents a l'illa.

Els experts Florent Détroit, Armand Millars, Philip Piper i un grup de col·legues del museu francès van trobar altres dotze ossos i dents d'almenys tres individus.

Segons l'equip investigador, els nous espècimens presentaven característiques com uns cridaners premolars, visiblement diferents dels trobats en altres homínids, com l'Homo floresiensis, un altre homínid de les illes del sud-est asiàtic.

Els autors han batejat la nova espècie com a Homo Luzonensis, segons recull Nature.

La presència d'altres espècies d'homínid anteriorment desconegudes en aquesta regió posa de manifest la importància de l'illa del sud-est asiàtic en l'evolució de l'Homo.