El 49,6% dels catalans (excepte la ciutat de Barcelona) és favorable a la independència de Catalunya, una opció clarament majoritària en les localitats fins a 5.000 habitants, però que és minoritària en les de més de 50.000.

Aquests són els resultats d'un estudi de l'Observatori de Política Municipal de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), en el qual no està representada Barcelona, que va ser presentat aquest ahir pel president de l'ACM, el sallentí David Saldoni, i el seu secretari general, Albert Batalla.

A l'informe, els enquestats valoren amb un 6,81 sobre 10 la importància del posicionament dels candidats municipals respecte a «la relació Catalunya-Espanya» per decidir el seu vot en les eleccions municipals del 26 de maig.

El cinquè Observatori de l'ACM mostra, segons la intenció directa de vot en un hipotètic referèndum, que un 49,6% dels habitants dels municipis representats creu que «sí que cal que Catalunya sigui un Estat independent», en contraposició del 39,5% que «no ho vol». Un 9,5% dels enquestats afirma que no sap el que votaria i un 1% diu que votaria en blanc.

L'informe mostra que els municipis on més ciutadans estan a favor de la independència de Catalunya són les poblacions amb menys de 500 habitants, amb un suport del 89,6% a la separació, seguits de les localitats d'entre 3.001 i 5.000 habitants (87,9%).

No obstant això, les conclusions de l'Observatori mostren que el 68% dels pobladors de les localitats catalanes d'entre 50.000 i 100.000 habitants estan en contra d'una hipotètica independència, als quals segueixen les poblacions de 100.000 a 500.000 habitants, on un 53% rebutja la independència.

En la projecció de vot en un referèndum, les dades de l'ACM mostren una victòria del sí, amb un 46,72%, tot i que amb prou feines unes dècimes per damunt del no, que acumularia un 46,31% dels vots.

Al marge de les preguntes «sobre el dret a decidir», l'observatori ha preguntat sobre la valoració que tenen els ciutadans de la gestió en els seus municipis.

D'aquesta part de l'estudi, Albert Batalla va concloure que «en general, hi ha una molt bona valoració del treball fet».

L'informe mostra que un 40,8% dels enquestats creu que en l'últim any el seu municipi «ha millorat molt o ha millorat», mentre que un 35,1% que creu que tot «està igual».

A més, els ciutadans dels municipis catalans valoren la gestió dels seus governs municipals amb un 6 de mitjana, una xifra que augmenta en més d'un 0,3 punts respecte a l'anterior enquesta, feta el setembre del 2017. En ser preguntats per les «principals demandes municipals», els ciutadans van mostrar tres grans preocupacions: neteja (36, 3%), arreglar els carrers (20,4%) i seguretat ciutadana (17,2%).

Per a la cinquena edició de l'Observatori de Política Municipal de l'ACM s'han fet 1.200 enquestes a ciutadans de tots els municipis catalans excepte Barcelona, amb un marge d'error d'un 2,89%.