El pare de Julian Assange, John Shipton, va demanar a Austràlia que sol·liciti l'extradició del seu fill, detingut al Regne Unit, i va dir estar commocionat pel mal aspecte físic que tenia quan el van arrestar la setmana passada a Londres. Shipton, que va ser secretari del partit Wikileaks quan el seu fill es va presentar sense èxit al Senat en les eleccions australianes del 2013, solia visitar cada any per Nadal Assange, refugiat des del 2012 fins a la setmana passada a l'ambaixada de l'Equador a Londres.

«El departament de Relacions Exteriors i el primer ministre haurien de fer alguna cosa de manera matisada», va afirmar al diari de Melbourne Sunday Herald Sun. «Es pot resoldre de manera simple perquè tothom estigui satisfet. Hi va haver algunes converses en una reunió entre un senador i un responsable del departament de Relacions Exteriors per extradir Julian a Austràlia», va afegir.

El fundador de Wikileaks va ser detingut dijous a l'ambaixada de l'Equador a Londres, on havia trobat asil fa set anys per escapar d'una ordre de detenció britànica per acusacions de violació i agressió sexual a Suècia. Assange però, sempre ha negat aquesta agressió. L'australià, de 47 anys, va ser igualment arrestat en relació amb una ordre d'extradició emesa pels Estats Units, que el considera una amenaça per a la seva seguretat i, conseqüentment, vol jutjar-lo per les seves filtracions.

El pare de Julian Assange va explicar estar commocionat pel mal aspecte físic que tenia el seu fill quan el van arrestar a l'ambaixada de l'Equador a Londres. «El vaig veure, la manera com el van arrossegar a l'escala els policies, no tenia gaire bon aspecte. Tinc 74 anys i tinc millor aspecte que ell, que en té 47. Estic commocionat», va afegir el progenitor.

Vivint com un «presoner»

«Durant mesos i mesos ha estat vivint com un presoner d'alta seguretat, ni tan sols podia anar al lavabo, hi havia càmeres vigilant tots els seus moviments», va afirmar Shipton. En tot cas, el primer ministre australià, Scott Morrison, va dir divendres que el fundador de Wikileaks no rebria cap «tracte especial» del seu Govern.

D'altra banda, més de 70 diputats de diferents partits britànics van remetre una carta al ministre de l'Interior, Sajid Javid, perquè prioritzi qualsevol procés d'extradició a Suècia relacionat amb les acusacions de violació contra Assange. La portaveu d'Interior de l'oposició laborista, Diane Abbott, assenyalava que «no presumim la seva culpabilitat, però creiem que ha de seguir-se el degut procés i que la reclamació [sueca] ha de ser processada en primer lloc».