Els bombers de París han donat per extingit completament l'incendi que aquest dilluns va devastar la catedral de Notre-Dame. Després d'hores de treball, amb més de 400 efectius, els bombers van aconseguir salvar les dues torres de la façana principal de l'emblemàtica catedral, tot i que es va esfondrar l'agulla central i bona part del sostre.

Ara, la prioritat és avaluar els danys i confirmar "l'estabilitat" del monument, així com evacuar les obres que encara hi ha a l'interior, segons han explicat les autoritats. La Santa Corona i la túnica de Sant Lluís es van poder retirar a temps, i ara s'ha de fer inventari sobre la resta d'obres.

Tot i que els bombers van aconseguir mantenir l'estructura de la catedral, la situació és "precària", segons ha explicat el ministre de Cultura francès, Franck Riester.

"Tot és molt fràgil i es va construir amb molta finesa de manera que si una part s'esfondra, hi ha el risc d'afectar la integritat de la construcció", ha afegit el ministre, que ha remarcat que ara la prioritat és "l'inventari i la retirada de les obres" culturals.

Mentrestant, la fiscalia de París ha obert una investigació preliminar, després de que els primers indicis apuntin a que el foc seria accidental.

"Encara tinc un nus a la gola, no crec que ningú pugui restar indiferent al que ha passat en aquesta catedral", ha assegurat aquest dimarts l'alcaldessa de París, Anne Hidalgo.

El president francès, Emmanuel Macron, ja va anunciar dilluns a la nit que treballaran per reconstruir "plegats" la catedral de Notre-Dame. Diverses famílies adinerades de França, com els propietaris de Louis Vuitton, han anunciat una donació de 200 milions d'euros pels treballs de reparació. Els propietaris de Gucci, els magnats de l'imperi Pinault, també han promès donar 100 milions d'euros.

Laurent Nuñez considera «salvada» l'estructura de la catedral

El secretari d'Estat d'Interior del Govern francès, Laurent Nuñez, va considerar ahir a última hora «salvada» l'estructura de la catedral de Notre-Dame gràcies als esforços dels bombers, que van aconseguir limitar els danys causats per l'incendi que ahir a la tarda va afectar tota la coberta de l'edifici. Segons les autoritats, l'incendi estava «potencialment vinculat» a les obres de renovació de l'edifici, el monument històric més visitat d'Europa.

L'estructura de Notre-Dame està salvada en la seva globalitat, especialment el campanar del nord, segons ha confirmat el comandant de la brigada de bombers de París. Segons el cos d'emergències, les dues torres del monument "resisteixen", malgrat que l'interior de l'atri està "destrossat" i el sostre ha caigut completament.

Amb tot, dos terços del sostre s'han convertit en fum. Des dels peus de la Catedral, el president francès, Emmanuel Macron, ha promès la seva reconstrucció. "Ho farem tots junts", ha precisat, alhora que ha anunciat que iniciaria una campanya de recollida de fons internacional.

«El foc ha disminuït en intensitat, per la qual cosa podem pensar que l'estructura de Notre-Dame està salvada, especialment el campanar nord», va afirmar ahir a última hora Nuñez en declaracions recollides per la premsa francesa. Nuñez va confirmar que dos terços de la coberta van quedar totalment destruïts, incloent-hi l'emblemàtica agulla de la catedral.

El rector arxipreste de Notre-Dame, Patrick Chauvet, va anunciar que s'han salvat dos dels objectes religiosos més importants que hi havia a la catedral: la Corona d'Espines i la Túnica de Sant Lluís.

La relíquia de la Corona d'Espines correspon a la corona que els soldats romans van col·locar a Jesús de Natzaret al cap durant la crucifixió per burlar-se que s'hagués proclamat rei dels jueus.

La UNESCO va expressar la seva «profunda emoció» pel dramàtic incendi a la catedral de Notre-Dame de París, declarada Patrimoni de la Humanitat el 1991. «La UNESCO segueix de prop la situació i és al costat de França per protegir i restaurar aquest patrimoni inestimable», va assegurar la directora general de l'organització, que té precisament la seu a París, Audrey Azoulay.

El secretari general de l'ONU, Antonio Guterres, va dir que estava «horroritzat» pel foc. Per la seva part, el president dels Estats Units, Donald Trump, va plantejar la possibilitat d'utilitzar avions cisterna per extingir l'incendi. «És terrible veure l'enorme incendi a la catedral de Notre-Dame de París. Potser amb avions cisterna podria ser sufocat. Cal actuar ràpid!», va apuntar Trump a través de Twitter.

D'altra banda, el director de l'oficina de premsa del Vaticà, Alessandro Gisotti, va demanar oracions perquè els bombers puguin «afrontar la situació dramàtica» de la catedral de Notre-Dame de París.

«Expressem la nostra proximitat amb els catòlics francesos i amb la població parisenca. Preguem pels bombers i per tots els que fan tot el possible per afrontar aquesta situació tan dramàtica», va assenyalar Gisotti.Segueix en directe la informació del canal francès 24 hores