Els EUA aixecaran avui la suspensió del títol III de la llei Helms-Burton, la qual cosa endurirà l'embargament a Cuba i permetrà reclamar davant corts estatunidenques propietats expropiades per la Revolució Cubana, malgrat l'oposició d'Espanya i altres països de la Unió Europea (UE).

«Els Estats Units posaran fi a uns 20 anys de suspensions del títol III de la llei Helms-Burton», va dir un alt funcionari nord-americà, que va demanar l'anonimat, a un reduït grup de mitjans.

A més, els Estats Units començaran a «implementar» el títol IV d'aquesta legislació, que restringeix l'entrada al país d'aquelles persones que «posseeixin propietats confiscades de ciutadans nord-americans o que trafiquin amb aquestes propietats».

L'anunci formal el farà demà dimecres el departament d'Estat i el confirmarà John Bolton, l'assessor de seguretat nacional del president nord-americà, Donald Trump, en un discurs que donarà a Miami i en el qual anunciarà més sancions contra Cuba, Veneçuela i Nicaragua.

Espanya i altres països havien demanat les últimes setmanes al Govern del president nord-americà, Donald Trump, que no complís les seves amenaces d'activar el títol III d'aquesta llei del 1996, fet que podria afectar companyies espanyoles com el grup Meliá.

Aquest títol es va crear per permetre que els nord-americans, inclosos els cubans naturalitzats, poguessin demandar davant corts dels EUA les companyies que suposadament s'estaven beneficiant de propietats a Cuba que eren seves abans de la Revolució liderada per Fidel Castro el 1959.

Quan es va aprovar aquesta llei fa 23 anys, el bloc europeu i altres països amb interessos empresarials a l'illa es van oposar feroçment perquè temien que les seves companyies fossin demandades als EUA i, per això, la UE va denunciar a Washington davant l'Organització Mundial del Comerç (OMC).

El litigi va concloure llavors amb el compromís dels EUA de mantenir el títol III suspès a canvi de la retirada de la querella, però la decisió del Govern de Trump trenca aquest acord.