El cap de llista de JxCat, Jordi Sànchez, ha assegurat que no exigirà un Jordi Sànchezreferèndum. Així ho ha afirmat el número u de la formació independentista en una roda de premsa a l'Agència EFE, en connexió en directe des de la presó de Soto del Real, aquest dijous al matí. Sànchez s'ha mostrat "convençut" que el PSOE acceptarà "tard o d'hora" la via del referèndum perquè, si no, estarà condemnant la situació al "bloqueig" i s'obrirà a negociar amb la dreta. El candidat ha explicat que les condicions de JxCat són no donar "xecs en blanc" i exigir concrecions sobre el dret a l'autodeterminació perquè la solució passi per un referèndum.

El cap de llista de JxCat ha asseverat que és "indispensable" que el candidat que vulgui el suport de JxCat ha d'assumir que el referèndum ha de formar part de la solució: "Després ja tindrem temps de parlar de quin referèndum, de la concreció i quina data. No exigim un referèndum per investir Sánchez abans de la investidura, sabem quines són les dificultats", ha afegit. L'expresident de l'ANC ha reiterat que el referèndum ha de poder formar part de la taula de diàleg mb l'Estat, i que JxCat no imposarà aquesta eina abans d'asseure-hi. "Però no acceptarem restriccions ni limitacions per dialogar", ha advertit.

Sànchez ha connectat en directe des d'una sala de la presó de Soto del Real, en una roda de premsa que ha durant uns 45 minuts. Amb una foto del rei Felip VI i una bandera espanyola al costat -que han quedat fora del plànol de la senyal de vídeo-, el cap de llista de JxCat ha manifestat que està disposat a tornar a generar "espais de confiança" sempre i quan es donin dues condicions: que no hi hagi xecs en blanc, i que hi hagi concrecions del compromís de Sánchez perquè es posi "mans a l'obra" per trobar una solució que passi per un referèndum.

Sànchez també ha opinat que Catalunya no necessita un nou Estatut, i que l'aposta ha de ser el referèndum d'autodeterminació. Així mateix, ha dit que a JxCat estaran "entusiasmats" que Espanya pugui decidir la seva forma d'Estat, en un hipotètic referèndum entre monarquia o república: "Però la nostra agenda és l'1-O", ha sentenciat.

Sànchez també ha estès la mà a ERC, comuns i PSC perquè s'acabi el "bloqueig" del procés polític, i els ha fet una crida per ser un "bloc" i configurar una solució de futur: "Com més junts anem més força tindrem, perquè el que està en joc el 28-A no és només qui governa sinó qui condicionarà Sánchez, i la unió dels independentistes ajudarà, i molt, a obtenir una via de diàleg i un acord", ha conclòs.

Finalment, el cap de llista de JxCat ha argumentat que no vol parlar d'indults, tot i que la seva formació porti aquesta via al seu programa electoral. Sànchez ha remarcat que entén que JxCat plantegi propostes perquè la seva condició de "privació de llibertats incomoda molta gent".