Prensa Ibérica, grup editor de Regió7, ha realitzat un sondeig electoral de cara a les eleccions del 28 d'abril que se centra en l'àmbit polític espanyol.

Diumenge que ve serà nit de drama, amb el resultat de les eleccions generals, amb el país pendent dels que encara avui es declaren indecisos. De moment, la certesa menys borrosa és que el PSOE es mantindria com el partit més votat, si se celebressin les eleccions ara, i elevaria la seva distància respecte del Partit Popular, que seguiria sent la segona força política. No obstant això, el partit de Pedro Sánchez quedaria lluny d'una majoria clara per governar, segons el sondeig fet per DYM Politics per a Prensa Ibérica, grup editor de Regió 7, en una enquesta centrada en l'àmbit estatal.

Els socialistes s'enforteixen i són la força amb més vot estimat i amb més intenció de vot declarat, guanyen punts respecte del setembre passat i superen fins i tot els registres de juny del 2018, quan Pedro Sánchez va arribar a la Moncloa després d'imposar-se en la moció de censura que es va presentar contra el govern de Mariano Rajoy.

La candidatura del PSOE aconseguiria el 29% dels suports, cosa que representa un avanç de 2,5 punts percentuals respecte del setembre del 2018 i d'1,9 punts respecte del juny del 2018. La bona notícia per als socialistes és que més que dupliquen la distància que els separa dels populars. Ara els avantatgen de 8,6 punts, més que els 3,1 de sis mesos enrere o els 2,2 del juny.

El PP de Pablo Casado repeteix com a segona força política més votada, amb el 20,4%, davant de Ciutadans (15,5%), Unides Podem (13,7%) i Vox (10,4%). Això no obstant, els populars accentuen la seva sagnia de vots i continuen perdent simpatitzants. Retrocedeixen 3 punts percentuals respecte del mes de setembre i 4,5 respecte del moment de la moció de censura.

El daltabaix més gran és per al tercer partit més votat, Ciutadans, que obté l'esmentat 15,5% dels vots, però que perd 7,2 punts respecte del setembre del 2018. La formació d'Albert Rivera pateix molt per la fragmentació de les dretes i del centre en els sis mesos transcorreguts des del sondeig anterior fins avui.

Unides Podem tampoc pot estar gaire satisfet, malgrat ser la quarta força més votada. És la tercera que cau més, amb 2,5 punts percentuals menys que al setembre del 2018. La nota positiva per al partit morat és que com que la seva caiguda és menys profunda que la de Ciutadans, la seva distància respecte del tercer partit més votat es redueix fins a 1,8 punts. Sis mesos abans era de 6,5 punts.

Vox, per la seva banda, protagonitza l'entrada més meteòrica, en irrompre a l'arc parlamentari amb el 10,4% dels vots, i se situa com el cinquè partit més votat.

Del sondeig de DYM Politics es desprèn que el PSOE no arribaria a una majoria clara per formar govern. La consultora, que va fer l'enquesta entre el 15 i el 17 d'abril, dona unes forquilles orientatives. Els socialistes tindrien entre 122 i 127 escons, pels 80-86 del PP, els 46-52 de Ciutadans, els 34-40 de Unides Podem i els 26-32 de Vox.

Si els resultats electorals són així de fragmentats, el 29 d'abril començarà la lluita per determinar quin és el bloc guanyador, el que pot formar govern, i dins d'aquest, qui té la legitimitat per arribar a la presidència. Tot apunta que serà una legislatura a cop d'aliances.

La intenció de vot declarada pels enquestats també serveix per analitzar la fidelitat de l'electorat. En relació amb les últimes eleccions generals, el PSOE manté la taxa de fidelitat de vot més alta dels principals partits. Aconsegueix a més captar vot d'Unides Podem. Unides Podem i el PP, per contra, tenen les taxes de fidelitat de vot més baixes, afectats per la fugida del 15,7% dels votants.