L'actor Volodímir Zelenski va guanyar les eleccions presidencials ahir a Ucraïna amb el 73,2% dels vots, segons els primers sondejos a peu d'urna. El president actual, Petró Poroixenko, hauria obtingut només el 25,3% dels sufragis. La lentitud de les reformes i la mala situació econòmica haurien fet que Poroixenko perdi el poder a mans d'un actor sense cap experiència governamental o política.

Zelenski representa el rebuig als polítics tradicionals simbolitzat en el president. Tots els sondejos d'opinió apuntaven que gua-nyaria les eleccions amb entre el 60% i el 70% dels vots, i Poroixenko mai va superar el 30%. La seva única esperança era el vot ocult i que molts dels que van respondre «Zelenski» quan els van fer l'enquesta es quedessin a casa. A més, el còmic tenia una estructura política mínima i menys possibilitats de vigilar i condicionar el vot, una pràctica comuna a zones rurals a Ucraïna.

Poroixenko i Zelenski van protagonitzar un dur debat públic divendres. El mandatari actual esperava posar en evidència la falta d'experiència política del comediant, però el debat va degenerar en un dur intercanvi d'insults i atacs personals. Zelenski, amb poca experiència i un programa eteri, és un productor d'èxit i un actor experimentat. Per això va sorprendre la seva mala actuació en el debat: llegint algunes de les seves intervencions i amb un compromès tremolor a les mans a pocs metres del president.

El candidat opositor va rebre una lleu multa per ensenyar a les càmeres la seva papereta marcada abans de dipositar-la a l'urna, segons va confirmar el seu director de campanya, Dimitri Razumkov. La llei electoral d'Ucraïna considera que es tracta d'un delicte menor. La norma d'ocultar el vot està destinada a garantir l'anonimat en el procés electoral.