Les Oficines d'Atenció a la Víctima (OAV) de la conselleria de Justícia van atendre 12.000 persones el 2018. D'aquestes, 269 eren menors víctimes de delictes contra la llibertat sexual, com abús, agressió, assetjament, exhibició i provocació, pornografia o prostitució, el 51,12% més que el 2017, quan les oficines del departament van atendre 178 víctimes menors d'edat per aquests delictes. De les prop de 270 víctimes del 2018, 199, el 73,9%, eren nenes o noies i 70, nens o nois.

Per edats, 13 eren menors de sis anys, 25 tenien entre sis i deu anys, 137, la meitat del total, tenien entre onze i quinze anys, i 94 tenien 16 o 17 anys. La cap de l'Àrea de Reparació i Atenció a la Víctima, Lídia Serratusell, va explicar que en els últims anys s'han incrementat les víctimes menors de delictes sexuals que els arriben, gràcies en part a la conscienciació ciutadana i al fet que cada cop la gent coneix més les OAV.

«Així com la violència de gènere era molt de l'àmbit privat, i a partir de la llei integral va passar a ser públic, en el cas dels abusos sexuals en l'àmbit familiar també ha passat això», relata.

Campanyes com el «metoo» o els escàndols en col·legis religiosos «fan que la gent s'adoni que allò no es pot tapar i s'ha de denunciar, la gent està més apoderada, i els mitjans hi ajuden». De fet, els arriben les víctimes des de la Fiscalia de Menors, la DGAIA, serveis socials especialitzats, els Mossos d'Esquadra o entitats que ajuden aquestes víctimes. «Però no cal denúncia prèvia», matisa.

«Atenem abans, durant i després del judici, tot el temps que requereixi la víctima, volem veure la demanda i les necessitats, que pugui fer la recuperació, si pot ser en la seva comunitat o població de residència; no marquem el temps, qui el marca és la víctima», relata.

De fet, hi ha víctimes ateses des de l'any 2000 o 2010, no de forma continuada, però sí puntualment, quan ho necessiten, quan tenen un dubte o problema, com haver de tornar a declarar o recórrer la sentència del seu agressor.

Els professionals de les OAV no posen en qüestió la versió de la víctima, ni valoren les connotacions penals del cas, sinó que simplement intenten acompanyar-la, explicar-li tot el procediment judicial i assessorar-la jurídicament.