El PP i Ciutadans van demanar ahir a la Junta Electoral Central (JEC) que exclogui l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i els exconsellers catalans Toni Comín i Clara Ponsatí de les llistes de la candidatura de Junts per Catalunya (JxCat) a les eleccions europees del 26 de maig.

Les dues formacions polítiques van presentar sengles escrits de queixa davant la JEC després de la publicació ahir al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) de la relació de candidats a les eleccions al Parlament Europeu, abans de la seva proclamació definitiva.

El PP considera que una interpretació «sistemàtica» de l'article 6 de la Llei Orgànica del Règim Electoral General (Loreg), on s'estableix qui pot ser elegible en un procés electoral, «determina la condició d'inelegibles» dels tres candidats independentistes ara a l'estranger en consideració a l'«esperit i finalitat de la norma, evitant el frau de llei».

Segons el PP, i en això coincideix amb l'escrit de Ciutadans, cap dels tres reuneix el requisit necessari per a la seva elecció de figurar inscrits en el cens, en concret en el Cens Electoral de Residents Absents (Cera), de manera que, afegeix la formació taronja, «no estan en condicions de ser electors o posseir la qualificació d'elector» i per tant no són elegibles.

En la mateixa línia, Ciutadans assenyala que «té sentit que només pugui ser elegible qui al seu torn pugui ser elector», perquè sembla «antijurídic» que algú «pugui exercir la faceta de representant quan ni tan sols pot aspirar a ser un representat actiu amb el seu vot». I afegeix que només podrien «ser electors i, per tant, elegibles», si estiguessin inscrits al Cera, no en el cens dels residents a Espanya, en el qual encara estan inscrits.

També alerta Cs que la seva «pretèrita inscripció» en algun municipi com a residents habituals «seria falsa» i «invàlida» perquè «no són, com resulta evident, electors residents a Espanya».

Puigdemont, persistent

«No pararem per molt que ens vulguin apartar». És la reacció de Carles Puigdemont al recurs que van presentar PP i Cs a la JEC contra la seva candidatura a l'Eurocambra, en un missatge que va llegir ahir la número 8 de JxCat al Congrés per Barcelona, Míriam Santamaria. En un acte a la Llotja de Lleida, Laura Borràs va respondre que el recurs «més incontestable» és omplir les urnes de vots de la llista de l'expresident.

Borràs va anunciar les al·legacions de JxCat al recurs dels partits de Pablo Casado i Albert Rivera, a qui va acusar de voler «silenciar l'altaveu» que representa Puigdemont a escala internacional. L'expresident del Govern Artur Mas va interpel·lar els votants de JxSí del 2015 i els va animar a votar JxCat perquè és la candidatura «que més s'hi assembla».

Borràs va recordar que el candidat de JxCat a Europa és un home «lliure», i l'«altaveu» del procés al món: «Per això volen la seva veu silenciada», va afegir. Borràs va advertir que cal votar JxCat el 28-A, perquè hi ha qui vol evitar que el 26-M es pugui triar la papereta de Puigdemont.