La UGT i CCOO van emplaçar el Govern a accelerar la negociació amb l'Estat sobre el retorn als funcionaris de les pagues extres pendents per evitar que corrin perill a l'actual escenari electoral, encara que l'Executiu català ha garantit que mantindrà els seus plans passi el que passi. Els dos sindicats es van reunir ahir al Palau de la Generalitat amb el president català, Quim Torra, i els consellers de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, i de la Presidència, Meritxell Budó, per abordar la situació creada en relació amb les pagues extres del 2013 i 2014 i l'increment retributiu del 2019.

El Govern va aprovar dimarts iniciar la negociació amb l'Estat sobre el retorn d'aquestes pagues després que el Govern enviés un requeriment per obrir un procediment d'informació, que la Generalitat veu com una amenaça de portar aquesta mesura al Tribunal Constitucional. A la reunió, Torra i els consellers van donar garanties que el Govern complirà l'acord al qual va arribar amb ells sobre la devolució d'aquestes pagues i que va posar fi a un conflicte obert que va arribar a motivar una convocatòria de vaga. En declaracions als periodistes posteriors a la trobada, Jordi Puigneró va destacar que «el Govern no té previst moure's ni una coma» de l'acord que van signar, malgrat el requeriment del ministeri de Política Territorial i Funció Pública.

«Som aquí per defensar l'autogovern que sempre es veu amenaçat per iniciatives com aquesta. Ens preocupa que l'Estat, sigui del color que sigui, tingui el mal costum de portar al Constitucional les lleis que no li agraden, i fins i tot els decrets per al retorn dels drets. És una mala praxi», va dir.

D'altra banda, els sindicats van demanar al Govern, com ho van fer la setmana passada davant l'Executiu central, que acceleri el màxim possible les negociacions -que han de dur-se a terme en un termini màxim de sis mesos- per donar garanties totals de compliment de l'acord sobre les pagues.

Així, el coordinador de l'Àrea Pública de CCOO, Joan Maria Sentís, es va mostrar convençut que tant el Govern com l'Executiu de Pedro Sánchez «entenen la necessitat que (la negociació) es faci com més ràpid millor, sobretot tenint en compte que el que surti de les urnes diumenge podria dificultar els acords presos». D'altra banda, la secretària general de la federació d'empleats públics de la UGT, Encarna Fernández, va expressar també la seva confiança que el Govern complirà la seva paraula.