22.55 h

ERC assoleix la seva primera victòria en unes eleccions generals

Les formacions independentistes d'ERC i JxCat han aconseguit 22 escons en les eleccions generals a Catalunya amb el 84,34% del vot escrutat, després d'obtenir-ne cinc més que el juny del 2016.

Segons els resultats tocades les 22.30 hores, ERC ha obtingut la seva primera victòria en unes eleccions generals a Catalunya amb 15 diputats --sis més que en les anteriors--, mentre que JxCat es fa amb set diputats, un menys. La formació d'ERC continua liderant els resultats a Catalunya amb el 24,57% dels vots, seguit del PSC, que es converteix en segona força parlamentària amb el 23,28% de vots i 12 diputats.

El partit d'En Comú Podem passa de primera a tercera força amb 7 escons, amb el 14,89% dels vots, i els segueixen JxCat (7), Cs manté els 5, el PP baixa de 6 a 1 i VOX (1) entra per primera vegada amb més de 124.000 vots.

En les eleccions del juny del 2016, EnComúPodem va aconseguir 12 diputats (24,53% dels vots), ERC-CATSí 9 (18,18%), el PSC-PSOE 7 (16,1%), CDC 8 (13,9%), el PP 6 (13,36%), Cs 5 (10,94%) i VOX va ser un dels partits que es va quedar sense escons (198 vots, 0,01%).

22.30 h

El PSOE (122) guanya les eleccions i suma amb Cs (57) o amb Podem (42) i independentistes, amb el 75% escrutat

El PSOE guanya les eleccions al Congrés dels Diputats amb 122 escons, 37 més que els obtinguts el juny del 2016, amb el 75,79% escrutat. El PP ocupa la segona posició amb 65 diputats, una davallada de 72 respecte als últims comicis. Cs se situa en tercera posició, amb 57 escons, 25 més, i passa per davant d'Unides Podem, que perd representació, dels 71 del 2016 a 42. El partit d'extrema dreta Vox irromp a la cambra baixa espanyola amb 24 diputats. Amb aquests resultats, el PSOE i Cs sumen majoria absoluta, mentre que els socialistes també la sumarien amb Unides Podem i el suport de formacions independentistes.

En canvi, el bloc de dretes queda lluny dels 176 diputats. Pel que fa a ERC, obté 15 diputats i en suma 6 respecte el 2016. JxCat aconsegueix 7 diputats, un menys que en les últimes eleccions. El PNB suma un representant i arriba als 6, mentre que Bildu n'aconsegueix 5 i en suma 3.

Navarra Suma, la coalició d'UPN, PP i Cs, ha aconseguit 2 escons, mentre que Coalició Canària aconsegueix dos representants, un més que el 2016. Amb el 75,79% escrutat, Compromís aconsegueix un diputat i el Partit Regionalista de Cantàbria i Coalició per Melilla un altre per a cadascun.

22.00 h

ERC manté els 15 escons i la primera posició a Catalunya, amb el 50% del vot escrutat

ERC aconsegueix uns resultats històrics amb 15 diputats, amb el 50% del vot escrutat en les eleccions del 28-A. Són 6 diputats més dels que van obtenir els republicans en les darreres eleccions espanyoles del 2016. En segona posició se situa el PSC que puja 5 diputats fins als 12. Els comuns, que van guanyar a Catalunya en els darrers comicis al Congrés obtenint 12 diputats, baixen fins a la quarta posició empatant a 7 amb JxCat. Mentre que la candidatura postconvergent perd un escó. Cs es manté amb els 5 disputats mentre que la candidatura del PP encapçalada per Cayetana Álvarez de Toledo perd 5 escons i només obté un diputat. Amb el 25% del vot escrutat a Catalunya, Vox entra al Congrés amb un representant mentre que Front Republicà se'n queda fora.

21.38 h

El PSOE (128) guanya les eleccions, el PP (66) s'enfonsa i Vox (23) irromp al Congrés, amb el 26% escrutat

El PSOE guanya les eleccions al Congrés dels Diputats amb 128 escons, 43 més que els obtinguts el juny del 2016, amb el 26,25% escrutat. El PP ocupa la segona posició amb 66 diputats, una davallada de 71 respecte als últims comicis. Cs se situa en tercera posició, amb 50 escons, 18 més, i passa per davant d'Unides Podem, que perd representació, dels 71 del 2016 a 38. El partit d'extrema dreta Vox irromp amb força a la cambra baixa espanyola amb 23 diputats. Amb aquests resultats, el bloc dels partits de dretes no arriba a la majoria absoluta, però PSOE i Cs sí que hi arribarien, mentre que la suma del PSOE i Unides Podem necessita el suport de formacions independentistes o nacionalistes per arribar als 176 diputats.

21.15 h

Vox consideraria un "èxit" treure un diputat a Barcelona

El número sis de Vox per Barcelona, Juan Garriga, ha considerat que els resultats del sondeig a peu d'urna són "un èxit" per la formació, que trauria entre 36 i 38 diputats al Congrés dels Diputats, un dels quals per la demarcació de Barcelona. "Partíem de zero, qualsevol representació és valorada molt positivament", ha recordat Garriga, el primer a comparèixer a la seu electoral del partit d'ultradreta situat a l'Hotel Catalonia Plaza de Barcelona. Segons ha afirmat, les primeres enquestes "demostren" que el que ha descrit com "l'Espanya viva" entra "amb molta força" a la cambra baixa. En concret, ha valorat "molt positivament" l'entrada del número u per Barcelona, Ignacio Garriga, i ha augurat que les enquestes es quedaran curtes. "Els sondeigs es quedaran en això, i la realitat demostrarà que l'Espanya viva estarà molt més present al Congrés", ha dit.

21.10 h

El PSOE s'obre a l'optimisme després les enquestes: "Pot se runa gran nit per a aquest partit"

La vicesecretària general del PSOE, Adriana Lastra, ha expressat aquest diumenge a la seu del carrer Ferraz de Madrid el seu optimisme obert ja després de constatar que les enquestes auguren la seva victòria i la suma del bloc d'esquerres. "Aquest pot ser una bona nit per a aquest gran partit", ha dit en una compareixença poc abans que s'iniciés el recompte. Lastra ha celebrat "l'altíssima participació" d'aquesta jornada electoral i ha destacat que "totes les enquestes situen el PSOE com a primera força política". "Estem molt orgullosos d'aquest gran partit", ha afirmat abans de destacar la tasca dels militants en una "campanya de propostes" on el PSOE ha respost "amb un somriure a cada insult i desqualificació".

Veus de la direcció s'han expressat també en aquest sentit. "Pinta bé", han afirmat contraposant la situació actual a la que es donava a la mateixa hora durant la nit de les eleccions andaluses, quan malgrat les enquestes els imputs ja auguraven una caiguda del vot socialista. Aquestes fonts celebren les bones perspectives a tot l'Estat, també a Catalunya, on el PSC pugnaria per la victòria amb ERC mentre que el PP cauria de forma abrupta.

20.55 h

Cs veu amb "prudència" els sondejos i culpa el PP "d'enfonsar-se"

El secretari general de Cs, José Manuel Villegas, ha valorat amb "prudència" els sondejos i enquestes que donen un augment del voltant del 50% d'escons a Ciutadans (pot passar de 32 a 48-49). Tot i assenyalar que són dades provisionals, ha afirmat que seria una "bona notícia" per al partit d'Albert Rivera però també ha reconegut que no donen escons suficients per forçar un canvi alternatiu a Pedro Sánchez. I n'ha culpat el PP per "enfonsar-se" i "fer difícil" una majoria alternativa. "Ja veurem com avança la nit, encara no ens donem per vençuts", ha valorat. Sobre les dades de participació -situades en el 60,7% a les sis, nou punts i mig més que el 2016-, Villegas ha destacat que és "una bona notícia" per a "qualsevol demòcrata". "Sempre és positiu que creixi la participació, i més en aquest cas", ha dit.

20.45 h

JxCat destaca una alta participació que evidencia que Catalunya "mereix ser escoltada"

La candidata de JxCat a les eleccions generals Míriam Nogueras ha destacat l'alta participació en aquestes eleccions generals que evidencien que Catalunya respon votant i per això "mereix ser escoltada". "Tot el que passi a Espanya ha de passar per Catalunya, i a Catalunya sempre responem votant. No es pot governar en contra de Catalunya. Catalunya mereix ser escoltada", ha ressaltat en declaracions als mitjans després de conèixer els resultats de l'enquesta de TV3, que dona cinc escons a JxCat. En la mateixa línia s'ha pronunciat el portaveu adjunt de JxCat al Parlament, Eduard Pujol, que ha cridat a la prudència davant el resultat de l'enquesta, i ha demanat que els partits no caiguin "en allò de la festa de la democràcia, perquè aquestes eleccions s'han encarat amb presos i gent a l'exili".

20.35 h

El PSC mostra la "satisfacció" per l'alta participació, "motiu d'orgull per als demòcrates"

El secretari d'organització del PSC i cap de campanya, Salvador Illa, ha mostrat la "satisfacció" per al partit per l'alta participació en aquestes eleccions. En la primera compareixença des de la seu del PSC, passats uns minuts de les vuit del vespre, Illa ha celebrat que la jornada hagi transcorregut amb normalitat i ha agraït la participació dels membres de les meses electorals, de les forces de seguretat i del personal de la Creu Roja, a més dels apoderats del PSC.

El cap de campanya ha volgut anticipar l'agraïment a tots els ciutadans que han dipositat la seva confiança en els socialistes catalans i ha garantit que intentaran "correspondre" aquesta confiança. Entrada la nit, la cap de llista, Meritxell Batet, i el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, faran valoracions quan es coneguin els resultats, i després que ho faci el PSOE.

20.20 h

On seguiran la nit electoral els candidats de cada partit?

La candidata de JxCat al Congrés Laura Borràs seguirà la nit electoral a l'Hotel Catalonia Plaça (Barcelona), acompanyada del president del Govern, Quim Torra, la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, de l'expresident Artur Mas, i el cap de files del PDeCAT, David Bonvehí, a més dels membres de la llista.

El candidat d'En Comú Podem al Congrés, Jaume Asens, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, han arribat aquest vespre a la seu d'En Comú Podem, on faran el seguiment dels resultats de les eleccions al Congrés. Simpatitzants i membres del partit es reuniran a la seu de la formació, al Carrer Marina, per seguir en directe el recompte de les votacions, en unes eleccions on les enquestes apunten cap a una possible davallada en vots dels d'Asens.

La cap de llista de Cs per Barcelona, Inés Arrimadas, s'ha traslladat al quarter general del partit a Madrid per seguir la nit electoral, deixant la direcció del partit a Catalunya sense la seva màxima representant. En la seva absència, la cúpula del partit a Catalunya segueix l'escrutini des d'una habitació de la planta 23 de l'hotel Melià Sky del barri del Poblenou.

Faltava un quart d'hora per les vuit del vespre quan el candidat d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián ha entrat a l'estació del Nord, espai escollit per la formació per seguir la nit electoral i el recompte de vots. Ho ha fet acompanyat, entre altres, del president del Parlament, Roger Torrent. Dins, l'esperaven Sergi Sabrià, Lluís Salvador, Gerard Gómez del Moral, Marta Vilalta, Joan Josep Nuet, Josep Bargalló entre altres figures rellevants del partit.

La cap de llista del PSC al 28-A, Meritxell Batet, ha arribat quan faltaven pocs minuts per a les vuit a la seu del PSC per seguir la nit electoral i els resultats acompanyada de la cúpula del partit. La candidata socialista seguirà els primers sondejos i també les dades definitives de l'escrutini. Ho farà acompanyada del primer secretari del PSC, Miquel Iceta, que ha arribat a la seu a les sis de la tarda.

20.10 h

Frec a frec entre ERC i PSC a Catalunya

ERC i PSC competirien per la victòria a Catalunya en les eleccions al Congrés dels Diputats d'aquest 28-A amb 12-14 escons, segons el sondeig de TV3 i TVE, que també preveu una representació per a ECP de vuit escons, quatre menys que en les eleccions del 26 de juny del 2016. ERC obtindria així entre tres i cinc escons més que en les darreres eleccions espanyoles i el PSC en tindria entre cinc i set escons més. Segons el sondeig, Cs i JxCat aconseguirien 5 escons, mentre que el PP n'obtindria 2. Front Republicà irrompria al Congrés amb un diputat, el mateix nombre d'escons que obtindria Vox a Catalunya. A l'Estat, el PSOE guanyaria les eleccions amb 116-121 escons, seguit del PP (69-73), Cs (48-49), UP (42-45) i Vox (36-38). Les dretes, segons el sondeig, no podrien formar govern.

20.00 h

El sondeig de TV3 dona la victòria a Sánchez amb 116-129 escons

TV3 ha publicat el primer sondeig a les 20.00h del vespre i segons les primeres dades Pedro Sánchez i el PSOE guanyarien les eleccions amb una forquilla de 116-129 escons. En la segona posició hi hauria el PP, amb 69-73. El partit de Rivera i Arrimadas, Cs, es quedaria amb 48-49. Podem aconseguiria 42-45 i VOX entraria al congrés amb 36-38.

19.30 h

La cúpula del PPC acompanya Álvarez de Toledo durant la nit electoral

El seu president del PPC, Alejandro Fernández, i el secretari general, Daniel Serrano, acompanyaran la cap de llista de la formació al Congrés durant la nit electoral d'aquest diumenge. Cayetana Álvarez de Toledo ha arribat poc abans de les 19.30 hores a l'hotel de Barcelona on els populars seguiran el recompte i ha estat rebuda per Serrano. Fonts del partit han explicat a l'ACN que el líder del PPC, Alejandro Fernández, està esperant el tancament dels col·legis de Tarragona, d'on és veí, i que llavors es traslladarà a l'hotel barceloní. Serrano valorarà la participació poc després del tancament de col·legis i s'espera que Álvarez de Toledo comparegui davant de la premsa sobre les 10.30 hores.

18.56 h

«Optimisme moderat» a la seu del PSOE amb bones perspectives per l'alta participació

L'equip del secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, encara amb "optimisme moderat" la nit electoral després de veure l'increment de la participació arreu de l'Estat i a Catalunya. "La participació sempre ens beneficia", apunten aquestes fonts, a l'espera de l'arribada a la seu de Ferraz del seu candidat, Pedro Sánchez, que seguirà la nit electoral entre la tercera i la quarta planta d'aquest edifici. Per a l'ocasió, el PSOE ha instal·lat bastides davant de la façana de l'edifici, en previsió de la celebració de la victòria que li auguren les enquestes. "Estem contents", admeten aquestes fonts a la premsa que aquest diumenge omple les estances de la seu general dels socialistes espanyols.

18.20 h

La participació a les eleccions del 28-A es dispara fins al 64% a les sis de la tarda, uns 18 punts més que el 2016

La participació a les eleccions d'aquest 28 d'abril a Catalunya s'ha elevat fins al 64,1% a les sis de la tarda, uns 18 punts més que en els comicis del 2016, quan a la mateixa hora havia votat el 46,3% dels electors, amb més del 97,3% de les meses comptabilitzades. Al conjunt de l'Estat, el percentatge de vot a les sis de la tarda és del 60,7%, mentre que fa tres anys era del 51,2%, uns 9,5 punts més, a dues hores de tancar els col·legis electorals.

16.30 h

Picabaralla entre Rivera i Torra pel membre de la mesa que no ha volgut saludar Arrimadas

El líder de Cs, Albert Rivera, i el president de la Generalitat, Quim Torra, han protagonitzat aquest diumenge una picabaralla a Twitter pel membre de la mesa electoral que no ha volgut saludar Inés Arrimadas abans de votar. "Una demòcrata que va guanyar les eleccions a Catalunya enfront d'una sectària separatista. Així és la Catalunya de Torra, Puigdemont i companyia", ha constatat Rivera, que ha afegit que està en les mans dels espanyols canviar aquesta situació. El president li ha replicat lamentant "l'insult habitual" però també desitjant que la Junta Electoral Central li obri els expedients que li ha obert a ell per aquest comentari.

14.00 h

La participació a les eleccions del 28-A a Catalunya és del 43,5% fins a les dues, onze punts més que el 2016

El 43,5% dels catalans cridats a les urnes aquest diumenge 28 d'abril ja ha votat fins a les dues del migdia. Són més d'onze punts més que en les eleccions del 2016, quan es registrava una participació en aquella hora del 32,3%. Aquestes són dades provisionals, amb el 99% de les meses comunicades. Al conjunt de l'Estat, el percentatge de vot és del 41,4%, quatre punts i mig més que en els anteriors comicis. Per demarcacions, a Barcelona i a Girona ha votat un 43,4% (en les anteriors eleccions ho va fer el 32,6% i el 31,3%, respectivament); a Lleida ha participat un 41,8%, que contrasta amb el 28,9% del 2016, i a Tarragona ho ha fet el 44,7% (la xifra del 2016 és del 32,8%).

12.50 h

Arrimadas crida a la participació

La cap de llista de Cs per Barcelona, Inés Arrimadas, ha votat a l'escola Ausiàs March del barri de les Corts de Barcelona poc després d'un quart d'una del migdia, fent una crida a la participació. "Ens juguem el futur, que ningú es quedi a casa perquè tothom és rellevant i tothom pot ser decisiu". En aquest sentit, avisa que la configuració del futur govern espanyol pot dependre "de molts pocs escons" i espera que dilluns "ningú es penedeixi de no haver anat a votar". En el moment de votar, Arrimadas ha saludat els membres de la mesa, però una de les vocals li ha negat l'encaixada de mans. La líder de Cs assegura que el gest és "un exemple de la divisió social" que, assegura, hi ha a Catalunya: "El nacionalisme provoca que no et vulguin ni donar la mà".

12.28 h

Asens està convençut de la "remuntada" d'En Comú Podem

El candidat d'En Comú Podem, Jaume Asens, s'ha mostrat convençut de la "remuntada" de la seva candidatura i ha apuntat que així ho indiquen les enquestes. Durant una atenció als mitjans davant l'escola Diputació, on ha acompanyat a votar la seva àvia Teresa Martínez, de 101 anys, el candidat dels comuns ha cridat a votar "a l'esperança" i ha avisat que la democràcia està en joc. "Volem un vot no de resignació i por, sinó d'esperança, perquè amb esperança s'avança i amb por es retrocedeix", ha assegurat Asens. En aquest sentit, el líder d'ECP ha explicat que "confia en la gent" i creu que tothom s'adonarà "del que hi ha en joc", i per això ha cridat a la "màxima participació". "Avui hi ha en joc els drets de les generacions futures conquerits per la generació de la meva àvia", ha avisat Asens, que no s'ha aventurat a fer previsions dels resultats i ha demanat "prudència".

12.27 h

Forn demana als catalans que votin

L'exconseller d'Interior i candidat de Junts per Catalunya a les eleccions municipals a Barcelona, Joaquim Forn, ha demanat aquest diumenge als catalans que vagin a votar i omplin les urnes de nou "de llibertat i de determinació". "Tornem a guanyar", ha instat des de la presó en un missatge des del seu compte personal de Twitter, on ha explicat que ell ja va votar per correu divendres des de Soto del Real. "I el meu vot també l'han de comptar al final del dia", ha recordat.

12.23 h

Casado demana als electors que votin "units" i "amb cap"

El president del PP, Pablo Casado, ha demanat als electors que votin "units" la millor opció que "garanteixi el futur d'Espanya" i que ho facin "amb cap". Casado ha desitjat que el resultat de les eleccions espanyoles permeti la formació "d'un govern estable per evitar la successió d'eleccions i legislatures fallides dels últims dos anys" i ha fet una crida a la "màxima participació". Segons Casado, aquestes "són les eleccions més decisives per al futur d'Espanya" en la història de la democràcia. "Votem units i junts", ha demanat Casado, que ha dit que votar "és el major acte de confiança de la democràcia" perquè es tria qui condicionarà "el futur dels teus". El president dels populars ha confiat que els espanyols estaran "a l'alçada de les circumstàncies i aconseguiran triar el millor". "Espero que puguem celebrar uns bons resultats", ha dit. Casado ha fet les declaracions després de votar a les 12 h al col·legi Nuestra Señora del Pilar, al barri de Salamanca de Madrid.

12.21 h

Borràs, després de votar: "Els catalans no tenim mai por de les urnes"

La candidata de JxCat al Congrés Laura Borràs ha votat aquest diumenge al matí als Salasians de Sarrià. Acompanyada del seu marit i la seva filla, Borràs ha atès la premsa i ha remarcat que "els catalans no tenen mai por de les urnes". "Sempre que n'hi hagi, allà serem", ha afegit. Borràs espera que s'hagi garantit el dret a vot dels candidats empresonats -Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull-, que han votat per correu des de Soto del Real. Borràs ha fet una crida a la participació i ha explicat que ha votat de manera "especial", ja que la seva filla ho ha fet per primera vegada, i ha votat la seva mare. "Ha estat especialment emotiu". La candidata espera que el 28-A sigui una expressió del desig "d'unitat, llibertat i independència".

12.20 h

Batet: "No n'hi ha prou amb guanyar, l'objectiu és governar"

La cap de llista del PSC, Meritxell Batet, ha dit que "no n'hi ha prou amb guanyar" i que "l'objectiu és governar". La candidata socialista ha afirmat que un dia d'eleccions "sempre té alguna cosa de festiu" però ha advertit que en els comicis d'aquest diumenge està en joc "el futur", no només amb un govern per quatre anys, sinó també per decidir "el rumb que volem per Espanya". Batet ha afirmat que "no n'hi ha prou amb treure més vots o escons" i que l'objectiu és poder constituir un govern i poder governar Espanya. La cap de llista del PSC ha votat a dos quarts de dotze a l'Escola Poveda (Barcelona), acompanyada de la seva mare.

11.27 h

Álvarez de Toledo diu que el 28-A és un dia "crucial per a la democràcia a Catalunya"

La cap de llista del PPC a les eleccions espanyoles, Cayetana Álvarez de Toledo, ha desitjat aquest diumenge que la jornada electoral es desenvolupi "amb total neutralitat democràtica i absoluta tranquil·litat". En una atenció als mitjans al Col·legi Santa Dorotea de Barcelona, on ha acompanyat la número tres de la seva llista, Irene Pardo, que és apoderada, ha assegurat que es tracta d'"un dia crucial per a la democràcia a Catalunya i al conjunt d'Espanya" i ha demanat als ciutadans que "votin amb confiança i convicció". "Ens juguem moltes coses en un dia com avui", ha afirmat. També ha traslladat el seu suport als interventors electorals i, especialment, als 2.180 apoderats del PPC.

11.19 h

Junqueras crida els catalans a "tenyir el mapa de groc llibertat i de groc esperança"

El cap de llista d'ERC a les eleccions espanyoles i europees, Oriol Junqueras, ha fet una crida perquè els catalans vagin a votar aquest diumenge per "tenyir el mapa de groc, de groc llibertat, de groc esperança". En una piulada des del seu compte personal de Twitter, Junqueras ha constatat que als catalans i a les catalans no els fan por les urnes, "mai dels mais". "Per això heu de sortir i dir clarament que volem tenyir el mapa de groc", ha exclamat l'exvicepresident des de la presó de Soto del Real.

11.17 h

Torra: "El dret a vot i la democràcia es guanyen votant"

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha animat tots els catalans a votar "massivament" en les eleccions generals d'aquest diumenge. Després de votar a Barcelona, Torra ha afirmat que el dret a vot i la democràcia "es guanyen votant", i ha insistit que "quan hi ha urnes, els catalans voten". Pel president, aquestes són unes eleccions "crucials" pel futur de Catalunya i en aquest sentit s'ha mostrat convençut que "la ciutadania respondrà amb un vot massiu". Finalment, Torra ha confiat que la d'avui serà una jornada electoral "en pau". El president Torra ha votat a dos quarts d'onze del matí al seu col·legi electoral, ubicat al barri de Sant Gervasi de Barcelona.

11.12 h

Rufián: ''Tot el què passi avui no es pot canviar demà. Depèn de nosaltres''

El candidat d'ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, ha fet una crida a anar a votar aquest 28-A interpel·lant tots els demòcrates perquè ''surtin al carrer i donen els vots de la millor manera''. Rufián ha alertat que ''tot el què passi avui no es pot canviar demà'' i per això ha qualificat de ''clau'' la cita electoral d'aquest diumenge. ''Depèn de nosaltres'', ha sentenciat el número dos de la candidatura d'ERC. Per Rufián, cal enviar un missatge ''al món'' que ''les amenaces i la por no poden ni podran amb la persistència i la il·lusió d'aquest poble''. Rufián ha votat aquest diumenge a l'escola Ribatallada de Sabadell, a dos quarts d'onze del matí. Ho ha fet acompanyat de Juli Fernàndez, exalcalde dela ciutat i candidat d'ERC a l'alcaldia.

10.50 h

Les meses es constitueixen sense incidents remarcables

Les 8.373 meses i els 2.712 col·legis electorals a Catalunya s'han constituït amb normalitat i pràcticament sense incidències remarcables. Els petits problemes que s'han detectat s'han resolt abans de l'obertura dels punts de votació o poc temps després, segons ha informat la delegació del govern espanyol a Catalunya. La subsecretària del Ministeri de l'Interior, Isabel Goicoechea, ha explicat en roda de premsa que la pràctica totalitat de les meses a l'Estat s'han constituït "sense incidents destacables" i que la jornada d'eleccions del 28-A es desenvolupa amb "absoluta normalitat"..

10.46 h

Torrent fa una crida als catalans a acudir "en massa" a les urnes

El president del Parlament, Roger Torrent, ha fet una crida als catalans a acudir "en massa" a les urnes. Torrent ha afirmat que és un "dia històric" perquè aquestes eleccions van més enllà del nombre d'escons que puguin obtenir cada partit: "Ens hi juguem molt, ens ho juguem tot, ens juguem la llibertat". El president s'ha mostrat convençut que els catalans tornaran a utilitzar "aquesta arma tan poderosa que tenim en democràcia: el vot" per "defensar els drets i llibertats fonamentals. Torrent, acompanyat de la família, ha votat a les deu del matí al Coro de Sarrià de Ter (Gironès).

10.43 h

Rivera després del vot: "Aquesta nit enterrarem 40 anys de nacionalismes"

El candidat de Ciutadans a la presidència del govern espanyol, Albert Rivera, assegura que "sens dubte" aquesta nit obriran "una nova etapa política a Espanya". "Enterrarem 40 anys de nacionalismes i obrirem una era d'una Espanya forta i unida", ha afirmat des de les portes del col·legi electoral on ha votat, a l'Hospitalet de Llobregat. En una breu atenció als mitjans després de dipositar el vot, Rivera ha apel·lat els catalans perquè vagin a votar i impedeixin que segueixin "els de sempre" governant. El líder de la formació taronja ha fet una crida, concretament, a la gent que va votar Cs el 21-D a Catalunya.

10.05 h

Iglesias espera una alta participació

El candidat de Podem a la presidència del govern espanyol, Pablo Iglesias, s'ha mostrat esperançat aquest diumenge que la participació a les eleccions serà "molt alta". "La meva sensació és que a Espanya hi ha una àmplia majoria progressista i quan hi ha participacions altes queda demostrat de manera clara", ha dit. Segons Iglesias ara "cal esperar unes quantes hores en què els espanyols han de parlar". Avui. Ha dit, és un dia "bonic i especial" en què pot votar "al col·legi públic al que volem que estudiïn els nostres fills" i on cal "recordar l'important que és l'educació pública per la democràcia i la necessitat de protegir-la". Ha fet aquestes manifestacions després de votar a les 9.45h a Galapagar, a Madrid. Iglesias procurarà ara passar el dia en família abans de seguir la nit electoral al Teatro Goya de Madrid amb la seva formació.

09.33 h

Jordi Sànchez desitja des de la presó una bona jornada electoral

El cap de llista de Junts per Catalunya a les eleccions espanyoles, Jordi Sànchez, ha desitjat aquest diumenge des de la presó de Soto el Real una bona jornada electoral als catalans. En un missatge difós a través del seu compte de Twitter, Sànchez ha explicat que ell ja va votar per correu el divendres. "És el que té estar a la presó", afegeix. L'expresident de l'ANC conclou la seva piulada amb el seu característic "Llum als ulls i força al braç!". Inclou també una imatge d'un parell d'urnes del referèndum de l'1 d'octubre.

09.25 h

El primer candidat a votar és Pedro Sánchez

El candidat del PSOE a la presidència del govern espanyol, Pedro Sánchez, espera que aquesta jornada electoral sigui "tranquil·la" i els espanyols emetin un "missatge molt clar" i hi hagi "una majoria parlamentària suficientment àmplia que permeti quatre anys d'estabilitat on puguem abordar els grans avenços que necessita el país en justícia social, concòrdia nacional o neteja política". "Destijo que sigui una jornada de portes obertes al futur d'Espanya", ha dit Sánchez. Segons el líder del PSO", Espanya té una democràcia de "gran qualitat" i cal un "missatge molt clar sobre quina Espanya volem" i articular una majoria "per a un govern estable" que "miri al futur". Ha fet aquestes declaracions després de votar al centre cultural Voltuno de Pozuelo de Alarcón a les 9.15h. Sánchez passarà el matí amb la família i es desplaçarà a la tarda al carrer Ferraz per seguir el recompte.

09.23 h

Puigdemont constata que el 28-A és un dia molt important

L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha constatat aquest diumenge que aquesta jornada electoral és un dia molt important "per alliberar la democràcia confinada a Soto del Real, a Alcalá Meco i a l'exili". "Avui és un dia molt important per a tots ells", ha dit a través d'un missatge des del seu compte de Twitter, adjuntant una imatge de Jordi Turull, Jordi Sànchez i Josep Rull. Puigdemont ha cridat els catalans a votar aquest diumenge. També ha aprofitat per incloure un dibuix realitzat per l'artista egipci Sherif Arafa sobre la repressió contra els que lluiten pels drets fonamentals. En la il·lustració apareix un home amb una urna al cap tancat en una presó.

09.20 h

Tuit d'Albert Rivera

09.02 h

Tuit de Pablo Casado

09.01 h

Tuit de Podem

09.00 h

Obertura dels col·legis electorals