Tretze denúncies més contra ell es van arxivar perquè els delictes ja havien prescrit. Durant el judici, que va tenir lloc l'última setmana de març, Benítez va assegurar que els maristes sabien des del 1986 que havia abusat d'un menor, però el van emparar. La institució ho va negar i va insistir que no va tenir cap constància d'abusos fins al 2011. No van avisar les famílies perquè els pares d'una víctima van demanar discreció.

Joaquín Benítez va assegurar durant el judici a l'Audiència de Barcelona que la direcció dels centres i el vicari provincial sabien des del 1986 que havia abusat sexualment almenys d'un alumne menor d'edat, ja que un pare d'un exalumne s'havia queixat. Tot i que el van advertir, no el van denunciar ni castigar.

La falta d'actuació va fer que no tingués «por» de represàlies i que se sentís «emparat» per la congregació religiosa, va dir l'exprofessor, que va admetre abusos a dues de les quatre víctimes que l'han pogut portar a judici, a les quals hauria «enganyat» per portar-les al seu despatx per suposades lesions i els hauria fet tocaments.