La Junta Electoral Central (JEC) va acordar ahir, sense unanimitat i amb quatre vots particulars, entre ells el del president, excloure Carles Puigdemont, Antoni Comín i Clara Ponsatí de la llista de JxCat al Parlament Europeu.

Com a solució d'emergència, i mentre no es resolguin els recursos que es presentaran, JxCat ha registrat com a «substituts provisionals» dels tres exclosos l'advocat Gonzalo Boye, l'exalcalde de Barcelona Xavier Trias i la columnista Beatriz Talegón, encara que la seva idea és que Puigdemont, Comín i Ponsatí puguin ser restituïts a la llista.

La JEC considera que l'expresident incorre en una «burla» a la llei quan pretén concórrer a les eleccions europees malgrat haver eludit la justícia espanyola. «Ens trobem que aquells que estan extramurs de l'ordenament jurídic espanyol i de l'acció de la justícia es col·loquen voluntàriament en una situació de burla d'una altra obligació essencial amb transcendència en l'ordenació del procés electoral i pretenen obtenir així un benefici», denuncia la junta.

Per a la JEC, els tres candidats incompleixen la normativa electoral, ja que pretenen concórrer en el procés electoral quan és «notori» que no són residents a les localitats on estan empadronats, sinó que des de fa dos anys estan fora del territori nacional «per evadir l'acció de la justícia». Segons la seva opinió, la inscripció en el cens electoral és un «requisit indispensable» per a l'exercici del dret de sufragi actiu i també del passiu, com és concórrer com a candidat a unes eleccions.

La resolució, no obstant això, té quatre vots particulars, entre aquests el del president de la JEC, Segundo Ménendez. En el vot particular, se subratlla que no existeix causa suficient per excloure Puigdemont, Comín i Ponsatí de les llistes europees. Reconeixen aquests vocals que per ser escollit és condició indispensable ser elector però consideren que la situació de «rebel·lia penal» no està inclosa com a causa d'inelegibilitat «sense que resulti possible una interpretació extensiva». «Encara que la JEC té la potestat de dirigir i supervisar l'actuació de l'Oficina del Cens Electoral, falta tanmateix de competència per acordar l'exclusió del cens d'un ciutadà», destaca.

Després d'aquesta resolució, l'autoritat electoral ha donat un termini de 48 hores, un cop siguin proclamades les candidatures, per poder presentar un recurs contenciós administratiu contra l'anul·lació les candidatures dels tres polítics fugits.

Des de Brussel·les, JxCat ha anunciat que emprendrà accions jurídiques contra aquesta decisió davant la «flagrant vulneració d'un dret fonamental com és el del sufragi passiu». De moment, JxCat ha substituït Puigdemont, Comín i Ponsatí per l'advocat Gonzalo Boye, l'exalcalde Xavier Trias i la columnista Beatriz Talegón, però només de forma «provisional», perquè espera que prosperin els recursos.

Així ho van explicar els juristes Jaume Alonso-Cuevillas, diputat electe al Congrés per Girona, i Josep Costa, vicepresident primer del Parlament, en una roda de premsa en finalitzar el termini donat per la JEC per modificar la llista en compliment de la seva resolució. Els dos juristes van explicar que fan efectiva aquesta substitució de forma «provisional», tenint en compte que aquest dilluns acaba el termini per proclamar les candidatures, però han indicat que creuen que els exclosos podran ser «restituïts» perquè estan convençuts que prosperaran els recursos que preveuen presentar al Tribunal Suprem, al Constitucional i al de Luxemburg.