L'Audiència de Barcelona ha condemnat l'exprofessor dels Maristes de Sants-Les Corts Joaquim Benítez a 21 anys i 9 mesos de presó per haver abusat sexualment de quatre alumnes menors d'edat entre el 2006 i el 2010. També haurà de pagar 120.000 euros d'indemnització. Benítez, exprofessor d'educació física, s'enfrontava a peticions de 22 a 36 anys de presó. Unes altres 13 denúncies contra ell es van arxivar perquè els delictes ja havien prescrit. La sentència conclou que el dany infligit per la "comissió d'un fet pervers i odiós" per part de Benítez "ha condicionat el desenvolupament de la personalitat de quatre menors d'edat, incidint de forma permanent en la seva vida". "Això no té preu ni reparació possible", conclou.

En la seva sentència, l'Audiència considera provat que Benítez va cometre quatre delictes d'abusos sexuals, dos d'ells continuats, amb penes que van des dels 2 fins als 9 anys i tres mesos, segons la víctima. En total, la condemna és de 21 anys i 9 mesos de presó. També l'imposa una indemnització total per a les quatre víctimes de 120.000 euros, que van des dels 10.000 fins als 60.000 euros.

A més de la condemna de presó, el tribunal també l'inhabilita per a l'exercici de la professió docent durant 13 anys i 8 mesos, i ordena una ordre d'allunyament i la prohibició de comunicació amb les víctimes.

La secció 21 de l'Audiència dona per provat que l'acusat va aprofitar la seva condició de professor d'educació física per abusar de quatre alumnes en diverses ocasions. La sentència subratlla que tenia un despatx propi amb una llitera on feia passar els alumnes per fer-los massatges per alleujar possibles lesions. És llavors quan es donaven situacions d'abús sense el consentiment dels menors, "aprofitant-se de la seva ascendència i jerarquia com a professor d'educació física", però també de la "confiança que els alumnes tenien dipositada en ell".

El tribunal constata que els fets que van patir les víctimes "van constituir una experiència vital negativa en un moment en què encara no tenien desenvolupada la seva personalitat", i això "ha condicionat com són com a adults". "Avui són els home que són, en part, per haver patit la conducta de l'acusat. I això no té preu ni reparació possible", continua la sentència.

El dany infligit, diu l'Audiència, "res té a veure amb lesions físiques o seqüeles associades a la recuperació o hospitalització", sinó que "s'ha condicionat el desenvolupament de la personalitat de quatre menors d'edat per la comissió d'un fet pervers i odiós que va suposar la seva primera experiència sexual i que ha incidit de forma permanent en la seva vida".

Durant el judici, que va tenir lloc l'última setmana de març, Benítez va assegurar que els Maristes sabien des del 1986 que havia abusat d'un menor, però el van emparar. La institució ho va negar i va insistir que no va tenir cap constància d'abusos fins el 2011. No van avisar les famílies perquè els pares d'una víctima van demanar discreció.