Gairebé un lustre després de la seva última aparició pública a Mossul, l'autoanomenat Estat Islàmic va proporcionar ahir una prova de vida del seu líder, Abu Bakr al-Bagdadi.

Amb llarga barba canosa i parcialment pintada de vermell, l'autoproclamat califa comparteix un nou vídeo de l'organització gihadista amb un grapat de militants. Durant el col·loqui posterior al vídeo, Al-Bagdadi assegura en un àudio que la cadena d'atemptats a Sri Lanka suposa un acte de venjança pel col·lapse del califat.

La producció audiovisual està signada per la divisió mediàtica d'EI, Al Furqan, i ha estat localitzada pel centre d'anàlisi terrorista Site circulant entre els canals de Telegram de partidaris del grup.

Al vídeo, Al-Bagdadi apareix assegut al costat d'una arma i parlant amb altres militants les cares dels quals han estat ocultades durant l'edició del material.

Guerra contra «els croats»

El màxim dirigent d'EI, l'amagatall del qual segueix sent una incògnita, parla al vídeo sobre la guerra contra «els croats» i sobre les escaramusses a la vila siriana de Baguz, l'últim bastió del grup, que li va ser arrabassat per les Forces Democràtiques sirianes el 23 de març passat.

La discussió sobre l'enclavament, la caiguda del qual va certificar el col·lapse del califat que es va promulgar l'any 2014, demostra que la conversa que es mantenia a la gravació era força recent.

D'altra banda, la dona i la filla del suposat «cervell» dels atemptats perpetrat el Diumenge de Resurrecció a Sri Lanka van sobreviure a un enfrontament amb la policia ocorregut divendres passat al pis franc on es refugiava la família. El pare i dos dels germans de Hasim van morir en la batuda realitzada divendres a la nit al pis franc, a la costa oriental. Les autoritats van explicar que almenys 15 persones havien perdut la vida en el tiroteig.

Paral·lelament, alts càrrecs de seguretat de Sri Lanka van advertir que els milicians islamistes estan planejant més atacs imminents al país, per als quals volen utilitzar una camioneta i persones disfressades amb uniformes militars.