Un diputat del Bundestag i membre de l'assemblea parlamentària del Consell d'Europa, Andrej Hunko, va explicar ahir al Tribunal Suprem que havia format part d'un programa de visitants l'1-O i que «en cap cas» s'havia tractat d'una «missió d'observació oficial».

En la seva declaració com a testimoni, Hunko va assegurar que havia rebut una «invitació» per correu electrònic, però que no recorda de qui venia ni si procedia del Diplocat. El diputat alemany va assegurar que no havia cobrat honoraris per la visita i que ell s'havia sufragat el desplaçament, però va admetre que li havien pagay dues de les nits que va passar en un hotel. Hunko no va concretar qui ho havia pagat, però va dir que és una pràctica «freqüent i habitual en l'àmbit de política internacional». Hunko va destacar la «voluntat pacífica» dels ciutadans que van anar als centres de votació l'1-O.

Hunko va arribar a Barcelona el 30 de setembre al vespre, quan ja va visitar algun centre de votació, i l'endemà va estar present en alguns col·legis, sense entrevistar-se amb cap polític català. Un dels col·legis que va visitar en va ser un de pròxim a la Sagrada Família, on va «presenciar l'ús de pilotes de goma», en referència a l'escola Ramon Llull, tot i que posteriorment, en respostes a l'Advocacia de l'Estat, va admetre que en aquell moment era a uns 100 metres i que quan va arribar al lloc va veure els «ferits» però que «personalment» no havia presenciat el llançament dels projectils.

Sobre el comportament dels votants, va assegurar que en «general» era «homogeni i unitari» als col·legis de Barcelona i Girona que havia visitat, amb una «gran afluència i participació per part de la ciutadania i un desig palpable de fer la votació».

Hunko va dir que hi havia vist «un elevat grau de decisió unit a una voluntat pacífica». «En cap cas he pogut presenciar actes de violència que partissin de la població cap a la policia», va assegurar. De fet, va recordar que de la visita en va sortir un comunicat en què se subratllava «la violència exercida per les forces de seguretat de l'Estat».

Paral·lelament, una diputada del Quebec (Canadà) va admetre per primer cop al tribunal del procés que havia acudit a Catalunya per participar en l'1-O «a títol d'observadora» convidada per la CUP, i es va desmarcar de la resta de parlamentaris estrangers que fins a la data han mantingut que havien estat «visitants».

Mannon Massé, una política nacionalista quebequesa, va trencar el guió de la resta de diputats que sempre han negat ser observadors electorals com, de fet, va defensar l'altre parlamentari que va testificar ahir, l'alemany Andrej Hunko.