Desenes de persones han resultat ferides aquest dimarts per les càrregues que la Guàrdia Nacional Bolivariana (GNB) ha efectuat contra la marxa liderada pels opositors Joan Guaidó i Leopoldo López pel centre de Caracas en el marc de l'última escalada de tensió a Veneçuela.

Guaidó i López han començat a marxar des de la plaça Altamira per l'avinguda Francisco de Miranda cap a l'oest de Caracas, on es troba el Palau de Miraflores, seu de la Presidència de Veneçuela.

El Centre de Comunicació Nacional, que serveix de portaveu dels manifestants, s'ha limitat a informar a Twitter que "Guaidó al costat dels militars lleials a la Constitució lideren una mobilització des Ad'ltamira cap a l'oest de Caracas".

Segons el diari veneçolà 'El Nacional', agents de la Guàrdia Nacional Bolivariana (GNB) s'han desplegat al voltant de la cèntrica plaça on haurien atropellat un grup de manifestants.

A Caracas de Chacaíto, la GNB ha carregat contra els manifestants amb gasos lacrimògens i bales de goma donant lloc als primers disturbis. Salud Chacao, citada per la cadena local Vive Play, ha informat de prop de 40 ferits a causa d'aquests disturbis. Per la seva banda, Fòrum Penal, una ONG veneçolana que fa seguiment de la població penitenciària, ha informat a Twitter que fins ara hi ha onze detinguts en el marc de les protestes en suport a Guaidó a tot el país --dos a Carabobo, Táchira i Lara i altres cinc en Zulia--.

Operació llibertat

Guaidó i López han iniciat la jornada amb un vídeo difós per xarxes socials en què, des de la base aèria de la Carlota, als afores de Caracas, anunciaven que aquest últim havia estat alliberat pels uniformats que vigilaven el seu arrest domiciliari.

Segons Guaidó, compta amb el suport d'"un grup important" de militars i ha animat els "pocs" que encara no han donat l'esquena a Maduro a fer-ho per posar fi a la "usurpació", crear un govern de transició i convocar eleccions anticipades.

Els dos opositors s'han traslladat des de l'entrada de la base aèria a la plaça Altamira, ja a Caracas. Des d'allà, ha pujat amb López al capó d'un cotxe i megàfon en mà, Guaidó ha demanat als veneçolans que prenguin el carrer fins aconseguir una "Veneçuela lliure".

Malgrat la seva crida inicial a mantenir-se als carrers, la marxa opositora s'ha dissolt a mesura que tant Guaidó com López l'han abandonat. Minuts abans, el mandatari interí ha assegurat que les protestes seguiran dimecres.