L'esportista berguedana Núria Picas i el jugador del FC Barcelona Leo Messi seran distingits amb la Creu de Sant Jordiper part de la Generalitat de Catalunya. Aquest és un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona o entitat per part del govern català.

L'executiu ha distingit també els expresidents del Parlament Ernest Benach, Núria de Gispert i Joan Rigol. Així ho ha explicat la consellera de Presidència, Meritxell Budó, durant la roda de premsa posterior al Consell Executiu d'aquest dimarts al migdia.

El Govern ha acordat concedir el guardó a 29 personalitats i 15 entitats, que pels seus mèrits han prestat serveis "destacats" a Catalunya en la defensa de la seva identitat o en el pla cívic i cultural, segons l'acord. En l'àmbit d'aquest diari, l'executiu també guardona a l'arquitecta Benedetta Tagliabue, vídua del també arquitecte igualadí Francesc Miralles.

La resta de premiats amb la Creu de Sant Jordi són el musicòleg Lluís Albert; la presidenta de FIDEM, Joana Amat; la pedagoga Montserrat Andreu; l'impulsor de la llengua i la literatura romaneses a Catalunya Virgili Ani; el metge Carles Furriols; l'educadora Carme Giralt; l'empresari Josep González; la lingüista M. Carme Junyent; el dibuixant Lluís Juste de Nin; la mestra i activista Montserrat Juvanteny; el cantautor Biel Majoral; la mestra Núria Marín; l'activista social Mercè Otero; l'empresari Albert Peters; el dissenyador gràfic Josep Pla-Narbona; la mestra Núria Quadrada; el lingüista Joaquim Rafel; la filòloga Gemma Rigau; l'antropòloga Fina Rubio; el biòleg Jaume Terradas; la llibretera Montserrat Úbeda; el polític eslovè Ivo Vajgl; i el fotògraf Antoni Vidal.

Les altres entitats que rebran la placa de la Creu de Sant Jordi són el Casal Catòlic de Sant Andreu de Palomar, la Coral Capella de Santa Maria de Ripoll, l'Escola Universitària d’Infermeria i Teràpia Ocupacional de Terrassa, la Facultat de Nàutica de Barcelona, la Família i Benestar Social Fundació Privada, la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya, la Fundació Carles Salvador, la Fundació Museu Etnogràfic Vallhonrat, la Fundació Privada ALTEM, la Fundació Privada ARED, i la Fundació Privada ASPRONIS.

La distinció es va crear el 1981 amb la finalitat de distingir les persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya. Qualsevol ciutadà, grup de ciutadans o entitat pot demanar que s'atorgui aquest guardó a alguna persona, ja sigui física o jurídica.