El Govern va presentar ahir el pla de contingència amb què preveu cobrir aquest any uns 2.000 milions de despesa urgent malgrat no tenir pressupostos per al 2019 i haver de funcionar amb els del 2017, que estan prorrogats. Inversions en escoles, en prevenció i extinció d'incendis, el desplegament de la renda garantida de ciutadania o bé el pacte nacional per la indústria estan entre les actuacions prioritàries en matèria de despesa per al 2019.

Dels 2.000 milions addicionals estimats, uns 1.039 milions cor-responen a necessitats de personal i la resta a despesa prioritària per als departaments del Govern. En concret, la despesa de personal s'augmentarà 1.039 milions enguany per cobrir les necessitats sorgides des del 2017, és a dir, els augments salarials aprovats per als empleats públics, entre aquests el 40% de la paga extra del 2013, i la incorporació de docents i personal sanitari a la plantilla de la Generalitat que hi ha hagut des de l'aprovació dels comptes del 2017.

El 2 d'abril el Govern va aprovar un suplement de crèdit per elevar la despesa de personal de la Generalitat 813,9 milions d'euros, i la quantitat es complementarà ara amb recursos disponibles del pressupost prorrogat. En la despesa considerada urgent pels diferents departaments s'inclou la despesa sanitària per al 2019. El Govern també donarà prioritat al finançament de les universitats públiques, el desplegament de la xarxa de fibra òptica i la cobertura dels acords sindicals per millorar les condicions laborals en organismes com l'ICS.