El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, aposta per un govern socialista en solitari a la portuguesa amb suports externs «el màxim estables possibles» i descarta que ERC tingui un paper clau. «No hi ha condicions per donar la clau de l'estabilitat a un partit independentista», va afirmar ahir en una entrevista a Rac 1, en què va assenyalat Podem i el PNB com a suports preferibles. Per a Iceta, els resultats del 28-A avalen el diàleg però no veu possible un «diàleg resolutiu» fins després de la sentència de l'1-O i les pròximes eleccions al Parlament.

D'altra banda, el primer secretari dels socialistes catalans es va descartar com a futur ministre del govern de Sánchez assegurat que té «molta feina» a Catalunya.

Segons Iceta, el diàleg amb Catalunya s'ha de produir «amb interlocutors que sàpiguen què tenen darrere». «No vulguem córrer més si no es donen les circumstàncies i les oportunitats, s'estan demanant préssecs al pomer», va resumir. Segons Iceta, ara toca esperar però va afegir que no ha de ser una «espera passiva» sinó que s'ha d'anar parlant però sense confiar en un resultat del diàleg «quan no hi ha condicions perquè es produeixi el resultat».

Preguntat per quins han de ser els interlocutors del diàleg, Iceta ha apuntat que «s'ha d'estar sobre el terreny per governar i que quan un no té llibertat de moviments o està molt a fora, difícilment pot fer la feina d'interlocució».