El cantautor i exdiputat de JxSí Lluís Llach va declarar que ell va suggerir als Jordis que pugessin als cotxes de la Guàrdia Civil el 20-S per desconvocar la protesta que s'havia organitzat davant la conselleria d'Economia, que va obligar la secretària judicial a sortir pel terrat.

Llach, actual president del Consell Assessor per a l'impuls d'un Fòrum Cívic i Social pel Debat Constituent, va ser l'encarregat de tancar la jornada del judici del procés, en la qual va declarar com a testimoni directe del que va passar el 20 de setembre del 2017.

Ja al final de la jornada, va explicar, va acompanyar Jordi Sànchez i Jordi Cuixart (acusats de rebel·lió), amb quatre diputats més, entre ells el president del Parlament, Roger Torrent, a l'escenari que es va habilitar per desconvocar la protesta. Però en baixar, va assenyalar, va percebre que les seves paraules no havien arribat als concentrats que estaven en primera línia davant l'edifici i va suggerir adreçar-se allà.

«Per deformació professional jo vaig dir: 'L'únic lloc on pot ser efectiva aquesta crida a la desconvocatòria pot ser damunt d'aquests cotxes, perquè és l'únic lloc on us veurà tothom'», va admetre. Una proposta que va ser acceptada per Sànchez -«podem fer-ho», va dir- i finalment duta a terme pels Jordis després de buscar un megàfon, que va costar «uns minuts terribles», segons va explicar. Amb un llaç groc a la camisa i ulleres i rellotge de conjunt, Llach va defensar la vocació pacífica de totes les concentracions organitzades en el marc de l'independentisme, també la del 20-S, en què va aprofitar la seva condició de «persona coneguda» per ajudar a fer que transcorregués amb normalitat.

En diversos moments de la declaració, Llach va explicar què van fer Sànchez i Cuixart aquell dia. Per exemple, va dir que a Sànchez se'l va admetre com a «interlocutor» i que tant l'expresident de l'ANC com el tinent de la Guàrdia Civil eren «dues persones que sabien que tenien sota la seva responsabilitat que allò acabés bé», tot i que «des de posicions diferents». El cantautor va dir que va saludar el tinent i que no va veure «cap tensió» entre ells.

Llach va explicar que Sànchez i Cuixart li havien demanat que col·laborés per intentar fer una «espècie de protecció» per si hi havia detinguts a la conselleria, i va parlar d'un «relatiu cordó de seguretat». Peticions que van fer-li per ser «conegut», no per les seves «qualitats».

També, com Sànchez, Llach va explicar que hi havia armes dins dels cotxes de la Guàrdia Civil, on inicialment hi havia «una massa de periodistes» que després van ser «substituïts per la gent». «Amb cara de molta preocupació, em diu que tenim un problema», va dir, motiu pel qual li va demanar que hi busqués alguna solució. «En una reunió estranya, vam dir que intentaríem si amb el cordó de seguretat de iaies teníem capacitat de retirar una mica la gent i arribar als cotxes», va explicar el cantant.

Llach va dir que van haver de «plorar» per aconseguir que la gent que hi havia a sobre baixés, perquè «se sentien en propietat de les millors places», però que finalment es va poder «passar el cordó per darrere». I que ho van fer «sense que fos cap garantia, perquè el cordó és més de convicció que d'autoritat».

En tot cas, Llach va garantir que no va veure «cap acte de violència contra els vehicles», però que «el pes sobre els sostres provoca desperfectes». De fet, va afirmar que quan va saber que s'havien trencat vidres va pensar que havia estat pel pes de la gent.

Llach va explicar que, quan un grup de diputats va pujar a l'escenari amb Cuixart i Sànchez, el primer «se la va carregar» quan va anunciar la desconvocatòria de la protesta. «A mi en un escenari mai m'havien xiulat així», va assegurar el cantautor.