L'expresident Mariano Rajoy i les que van ser la seva vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, i una de les ministres del seu Executiu, María Dolores de Cospedal, no van comparèixer ahir a la comissió d'investigació del Parlament sobre l'aplicació de l'article 155 de la Constitució.

A l'esmentada comissió hi participen parlamentaris de JxCat, ERC, Catalunya en Comú Podem i la CUP, mentre que han decidit no formar-ne part els diputats de Ciutadans, PPC i el PSC-Units.

Rajoy i Sáenz van remetre al Parlament un burofax, datat el dia 29 d'abril però que la cambra catalana va rebre passada l'hora de la citació, en què justifiquen la seva absència partint d'un dictamen no vinculant del Consell d'Estat, 363/2019, de 25 d'abril. El document, segons l'escrit de tots dos, conclou que «els membres del Govern de l'Estat, actuals i pretèrits, no venen obligats a atendre la sol·licitud de compareixença davant la Comissió d'Investigació sobre l'aplicació de l'article 155».

Per part seva, Cospedal va avisar mitjançant un altre burofax, que sí que va arribar abans que es reunís la comissió, que no hi assistiria perquè no s'hi sentia obligada. L'exministra al·lega que l'article 68 del reglament del Parlament detalla que les compareixences «únicament es poden requerir en relació amb qüestions que són competència de la Generalitat».