La celebració a Madrid del 2 de maig va obrir ahir la precampanya electoral a les autonòmiques i municipals, i va estar marcada pels resultats dels comicis del 28 d'abril així com pels gestos, amb un protagonista, l'expresident de la Comunitat Ángel Garrido, després de la seva sortida fa tan sols una setmana a Ciutadans.

Totes les mirades estaven posades en la salutació que es podrien donar Garrido i el president del PP, Pablo Casado, que no va faltar a la cita i que hi va arribar acompa-nyat de la candidata del PP a la Comunitat, Isabel Díaz Ayuso. Era la primera vegada que coincidien des de la sortida de Garrido cap a la formació taronja.

No obstant això, aquest moment no va arribar, segons va assenyalar el mateix Casado, perquè no el va veure. De fet, va indicar que si s'hi hagués creuat l'hauria saludat amb normalitat. El gest va enxampar de sorpresa Garrido, que va admetre als periodistes que no l'esperava. Malgrat ser el seu nom un dels més comentats, va ser dels primers de marxar sense fer «gaire soroll» per la porta de darrere de la Reial Casa de Cor-reus.

Una altra protagonista va ser l'expresidenta madrilenya Esperanza Aguirre. Amb Casado va coincidir en l'argument llançat després dels resultats electorals de diumenge, al·ludint al desgast d'haver governat juntament amb les «tres C: la corrupció, la crisi econòmica i Catalunya». «S'ha donat la tempesta perfecta», deien en tots dos entorns. Així, Aguirre, després de dos anys absent, va acudir a la cita de les primeres, i va aprofitar per demanar que els partits de centredreta s'uneixin per culpar de la «desbandada» de votants l'expresident del seu partit, Mariano Rajoy. Casado no va donar noms però sí va sostenir que la seva formació està perdent «suports electorals des de fa vuit anys».

Més enllà de la no salutació entre Casado i Garridol, també va ser comentada l'elecció del protocol a l'hora d'asseure els convidats, sobretot, en el cas dels candidats. Al de Más Madrid, Íñigo Errejón, el van asseure amb la de Vox, Rocío Monasterio; mentre que a Javier Ortega Smith (Vox), amb Carlos Sánchez Mato, que encapçala la candidatura d'IU Madrid. «Això és el més a prop que ens trobaran», va dir l'últim en to de broma.

La imatge d'unitat entorn del PP també la va voler escenificar tot l'equip de Díaz Ayuso, que es va reunir ajuntat amb els seus candidats de la llista a l'Assemblea al final de l'acte a l'escenari per fer-se una foto amb el polze enlaire i al crit de «presidenta, presidenta».

Conscients de com de disputades poden ser les eleccions entre el bloc de l'esquerra i el de la dreta, tots els partits van coincidir a destacar que Madrid és diferent i no es poden extrapolar les dades del diumenge. El candidat regional del PSOE Ángel Gabilondo, sense ocultar la seva eufòria per la victòria dels socialistes, va insistir que parlarà amb tots, però només negociarà dins de la Constitució i les lleis. El candidat de Ciutadans Ignacio Aguado va insistir, per part seva, que no pactarà amb el PSOE i que treballarà per tractar de mantenir el lideratge del bloc de la dreta, amb la intenció de poder governar amb PP però no amb Vox. Aquests últims volen evitar entrar a criticar el PP perquè volen governar amb ells i van protagonitzar un altre dels moments del dia quan els seus líders van passar una estona distesa amb els militars convidats a l'acte.