Tot i que l'autoproclamat president de Veneçuela, Juan Guaidó, no va tenir el suport militar que esperava per derrocar el Govern Nicolás Maduro, no es resigna i ahir va liderar una protesta amb milers de persones als carrers de Caracas i va demanar aturar l'administraci pública del país. Hi va haver enfrontaments amb la Guàrdia Nacional Bolivariana (GNB), que va carregar contra els manifestants.

«Estem en el camí correcte. Avui no hi ha marxa enrera. Tenim un pla de país, un projecte. Ells representen la mort, l'opció de canvi representa la vida i la vida sempre troba el seu lloc, l'ànima de Veneçuela que no es rendeix», va dir Guaidó ahir quan es va dirigir als manifestants que li donaven suport a la urbanització d'El Marquès, a la capital veneçolana.

Les forces de seguretat van llançar gasos lacrimògens contra els manifestants d'Altamira i Florida, a Caracas, i a la ciutat de Barquisimeto. Mentrestant, al la zona occidental de la capital, milers de chavistes van respondre a la crida de Maduro, que va convocar una concentració per a la unitat nacional i va qualificar «d'escaramussa colpista» l'intent de derrocar el seu govern.

Maduro va comparèixer poca estona després de que ho fes Guaidó, flanquejat pel ministre de Defensa, Vladimir Padrino, i el cap de l'Assemblea Nacional Constituent, Diosdado Cabello. Maduro va advertir que «no hi pot haver impunitat» i va exigir lleialtat absoluta als uniformats. També va assegurar que la majoria dels militars que van donar suport l'acció de Guaidó ho van fer sota engany i que els que no el van abandonar al llarg del matí ja estan sent investigats per la Fiscalia.

En les càrregues de la Guàrdia Nacional Bolivariana contra els manifestants es van utilitzar gasos lacrimògens i bales de goma. Hi va haver 119 detinguts tant a la capital com en altres punts del país.

Guaidó va aconseguir mobilitzar milers de persones a Caracas i altres ciutats, i volia que més uniformats se sumessin a la causa, però no va aconseguir que el ministre de Defensa i les forces armades canviessin de bàndol. Segons la versió del govern dels Estats Units, Rússia i Cuba van alertar Maduro. L'ONU diu estar «preocupada» per l'«ús excessiu de la força».