La Unió Europea va lamentar ahir «profundament» la plena aplicació de la llei Helms-Burton (llei Llibertat) nord-americana a partir del 2 de maig, que obre la porta a imposar sancions a empreses de tot el món que facin negoci amb els béns confiscats per les autoritats cubanes després de la Revolució del 1959. La UE va avisar Washington que recorrerà a «totes les mesures adequades» per minimitzar-ne les conseqüències.

«Suposa una violació dels compromisos assumits en els acords UE-EUA del 1997 i el 1998, que les dues parts han respectat sense interrupció des de llavors», va avisar l'Alta Representant de Política Exterior i de Seguretat Comuna de la UE, Federica Mogherini, en un comunicat consensuat prèviament amb els Vint.

El bloc va deixar clar que l'«aplicació extraterritorial de mesures restrictives unilaterals contravé el Dret Internacional», i va avisar l'Administració de Donald Trump que la decisió del títol III de la Llei Helms-Burton «originarà friccions innecessàries i debilita la confiança i la previsibilitat de l'associació transatlàntica».

La UE, va avisar la cap de la diplomàcia europea, «recorrerà a totes les mesures adequades per abordar les conseqüències» de la seva aplicació, inclosos els seus drets en l'Organització Mundial del Comerç (OMC) i l'ús de l'estatut de bloqueig, clàusula creada el 1996 per protegir els interessos europeus de les sancions econòmiques extraterritorials, i seguirà treballant amb els seus socis internacionals que també «han manifestat la seva preocupació» per les mesures de Washington.