03 de maig de 2019
03.05.2019

El 18% dels Menas arribats a Catalunya han estat detinguts o investigats

Els Mossos activen un pla d'assistència a menors estrangers i prevenció

03.05.2019 | 18:30
El 18% dels Menas arribats a Catalunya han estat detinguts o investigats

El 18% (1.011) del total de menors estrangers no acompanyats (Menas) que han arribat a Catalunya entre el 2016 i 2018 (5.622) han estat detinguts o investigats almenys una vegada, principalment per furts de menys de 400 euros, segons dades dels Mossos d'Esquadra.

En un comunicat aquest divendres, la policia catalana ha informat que alguns d'aquests menors ja deuen ser majors d'edat en l'actualitat, i que un 82% no ha entrat en contacte amb la delinqüència.

Amb la voluntat de "protegir aquests menors i establir tots els mecanismes per evitar que aquests acabin generant problemes d'inseguretat", els Mossos han activat a la Regió Policial Metropolitana Barcelona el Pla d'Acció Polièdric (PAP).

"Amb el seu nom pretén dibuixar les nombroses cares que pot arribar a tenir" el fenomen dels menors estrangers no acompanyats i les maneres de treballar amb aquest col·lectiu que consideren vulnerable perquè pot acabar delinquint o fins i tot ser víctima de grups criminals.

L'arribada d'aquests menors a Catalunya i, especialment, a Barcelona els darrers anys ha suposat una novetat que "s'aborda des de diferents vessants i de manera transversal per part de diferents institucions del país", com la Fiscalia de Menors, la Direcció general d'Atenció a la Infància i l'Adolescència de la Generalitat (Dgaia), l'Ajuntament de Barcelona, la Guàrdia Urbana i els Mossos.

El cos policial català va posar el PAP en marxa l'1 de març i persegueix "evitar que els menors entrin en contacte amb el món criminal, sigui en qualitat de víctimes o autors, així com millorar la seguretat en general".

El pla té un component assistencial, perquè els menors no surtin del circuit de protecció que és ofert per l'Administració i sempre siguin adreçats als seus centres de tutela.

La finalitat és controlar i identificar als quals pernocten en diferents punts de la ciutat i traslladar-los a l'administració per a la seva protecció, especialment en casos de "menors de 14 anys i aquells que estan en situació de risc perquè han tingut contacte amb el consum de substàncies estupefaents o inhalacions de substàncies dissolvents amb efectes narcòtics".

També es vol reduir la presència d'aquests menors al carrer i "evitar que alguns d'aquests estiguin cometent fets delictius, principalment contra el patrimoni: furts, robatoris violents, robatoris amb força a l'interior de vehicles i a l'interior de domicilis".

"El control d'aquests menors també pretén evitar possibles baralles i agressions que es produeixen entre ells", afegeixen els Mossos.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit